Handicaporganisationer: Regulering af overførselsindkomster rammer ’hamrende skævt’

Formand for Danske Handicaporganisationer frygter konsekvenserne af regeringens 2025-plan.

Handicaporganisationer kritiserer statsminister Lars Løkke Rasmussens plan om at forlænge den lavere regulering af overførselsindkomsterne. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

- Det her er hamrende skævt. Det betyder sådan set, at vi er med til at betale skattelettelserne for dem, der har nok i forvejen. Det er ikke rimeligt.

Sådan siger formand for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen om regeringens 2025-plan, hvori det bliver foreslået at fortsætte den lavere regulering af overførselsindkomsterne, der blev vedtaget med skattereformen i 2012 under den forhenværende socialdemokratisk ledede regering.

Det vil skabe større ulighed i samfundet, og det er ifølge Thorkild Olesen hverken gavnligt eller retfærdigt.

Med ordningen vil overførselsindkomsterne fortsat blive mindre værd hvert år, hvis man sammenligner med lønudviklingen i resten af samfundet.

Helt konkret betyder det, at den almindelige lønmodtager med årene får råd til flere liter mælk sammenlignet med i dag, mens en person på overførselsindkomst kun har råd til det samme antal liter – og dermed stiger uligheden.

Det skyldes altså den lavere regulering af overførselsindkomsterne sammenlignet med lønnen for danskere i arbejde.

(Foto: Grafik: Morten Fogde Christensen © DR Nyheder)

Arbejdsmarkedet ikke rummeligt nok

Ifølge regeringen øger ordningen incitamentet til at tage et arbejde, men det argument kan ifølge Thorkild Olesen ikke stå alene.

- Det kræver, at der er arbejde at finde. Kun 43 procent af mennesker med handicap er i beskæftigelse i dag, og det er et udtryk for, at der ikke er det rummelige arbejdsmarked, der skal være. Det løser ikke noget bare at slå os på pengepungen, siger Thorkild Olesen.

Han foreslår i stedet, at regeringen bruger ressourcerne på at skabe incitamenter for virksomhederne til at ansætte handicappede.

Regeringen lægger op til at forlænge den nuværende ordning med to år, altså til og med 2025.

Facebook
Twitter