Tema Kontanthjælpsloftet

Handicappede kan komme i klemme ved kontantshjælpsloft

KL og Danske Handicaporganisationer frygter, at at handicappede vil blive smidt ud af deres boliger. Venstre afviser.

En række handicappede kontanthjælpsmodtagere kommer i særlig høj grad i problemer med regeringens nye kontanthjælpsloft, forudser bla. Kommunernes Landsforening . (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2016) (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Handicappede borgere på kontanthjælp kan i værste tilfælde miste deres handicapvenlige bolig.

Det forudser både Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Handicaporganisationer kan blive konsekvensen af regeringens kontanthjælpsloft, der i disse dage behandles i Folktingssalen.

- Det kommer til at betyde rigtig meget, fordi man i forvejen ikke har så mange penge, når man er på kontanthjælp. Og for nogen vil det betyde, at de ikke har råd til at bo i den lejlighed, de bor i nu. For andre betyder det, at de måske vil skære ned på sociale aktiviteter, siger Thorkild Olesen, der er formand for Danske Handicaporganisationer.

Kontanthjælpsloftet

Blå blok er blevet enige om nye regler for det, som kaldes kontanthjælpsloftet - altså grænsen for, hvor meget folk kan modtage i offentlige ydelser. Mindre ferie, mindre boligstøtte og krav om mindst 225 timers arbejde på et år er blandt de nye regler.

Gå til tema

Lovforslaget har opbakning fra samtlige af regeringens støttepartier og sætter et loft over, hvor meget en person kan få i ydelser fra det offentlige. Det vil blandt andet betyde, at nogle kontanthjælpsmodtagere vil miste hele eller dele af deres boligstøtte.

For nogle handicappede kontanthjælpsmodtagere drejer det sig ifølge en række høringssvar om 1.600 til 2.400 kroner om måneden.

Og det bekymrer Thorkild Olesen:

- Mange af vores medlemmer bor i botilbud eller handicapvenlige boliger, som er dyrere end almindelige boliger. De kommer til at betale prisen for det her. Det betyder, at de enten må flytte, eller at de ryger på gaden.

KL: Vi har ikke billige, handicapvenlige boliger

Også hos KL er det især boligproblematikken, man frygter. Netop fordi, at mange handicappede har ofte en særlig bolig, der er tilpasset netop dem.

Der er simpelthen ikke de arbejdspladser til handicappede, som man tilsyneladende mener, der er. For så havde vi jo ikke stået i det her kontanthjælpsproblem i dag

Thorkild Olesen, formand for Danske Handicap Organisationer

Og den yderste konsekvens af kontanthjælpsloftet bliver ifølge Tina Wahl, der er kontorchef i center for social og sundhed i KL, at de handicappede kontanthjælpsmodtagere ikke har råd til deres boliger længere.

- Vi ved, at det, at være uden bolig, pålægger det at være borger, der i forvejen har brug for hjælp, en ekstra dimension.

Kan kommunerne ikke bare finde nogle billigere og handicapvenlige boliger til de her folk?

- Jo, hvis vi havde dem. Det har vi bare ikke. Vi har jo påpeget i mange år, at de billige boliger bare ikke findes, og hvis der så oven i købet skal være særlige krav til boligen, så bliver det jo ikke nemmere, siger hun.

Skal få handicappede i job

Selve kontanthjælpsloftet har til mål at give kontanthjælpsmodtagere øget incitament til at komme i arbejde og væk fra passiv forsørgelse.

Ifølge regeringen vil lovforslaget i sin nuværende form øge arbejdsudbudet med 650 fuldtidstillinger. Men ifølge Thorkild Olesen vil der ikke være handicappede blandt dem:

- Så sent som forrige uge fremlagde socialministeren en undersøgelse, der viser, at kun 20 procent af handicappede, der får hjælp efter serviceloven, er på arbejdsmarkedet. Der er simpelthen ikke de jobs, som man gerne vil have, at de handicappede skal ud og have, siger han.

Hvor mange handicappede, tror du, kommer i job med den her reform?

- Sandsynligvis nul.

Hvor ved du det fra?

- Blandt ud fra den nævnte undersøgelse. Og at der simpelthen ikke er de arbejdspladser til handicappede, som man tilsyneladende mener, der er. For så havde vi jo ikke stået i det her kontanthjælpsproblem i dag.

Venstre sender bolden tilbage til KL

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Venstres beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V), men partiets ordfører på området, Hans Andersen mener slet ikke, at handicappede borgere, der er for handicappede til at varetage et almindeligt job, skal være på kontanthjælp:

- Kommunerne skal sikre, at hvis man har en varig nedsat arbejdsevne, så skal man slet ikke være på kontanthjælp. Så skal man i et ressourceforløb og derefter muligvis i et flexjob - eller sågar have en førtidspension. Og det er jo kommunernes ansvar, siger han.

Flere frygter konsekvenserne af regeringens kontanthjælpsloft, der i disse dage behandles i Folketinget.

Opslået af DR Nyheder på 9. februar 2016