Hans Engell: Politisk selvmord af Birthe Rønn

Det er politisk selvmord, når Birthe Rønn Hornbech opfordrer til det modsatte end hendes eget parti og statsministeren. Det mener politisk kommentator, Hans Engell, der tror, at integrations- og kirkeministeren er på vej ud af regeringen.

Birthe Rønn Hornbech har begået politisk selvmord, når hun modsiger sin egen regering, mener politisk kommentator Hans Engell. (Foto: © Kristian Juul Pedersen, Scanpix)

Stik modsat sit eget partis holdning, mener Birthe Rønn Hornbech, at dommere selv skal afgøre om de må bære tørklæde i retssale.

Integrations- og kirkeministeren skriver i en kronik i Politiken, at politikerne ikke skal blande religion og lovgivning. En udmelding, som politisk kommentator Hans Engell kalder for "politisk selvmord":

- For mig ligner det her begyndelsen på et politisk selvmord. Politisk vælger hun at stikke hovedet ind i en bikube på det værst tænkelige tidspunkt og det er den slags politikere gør, hvis de fortryder, at de har sagt ja til en ministerpost og er på vej ud, siger han.

Fejlvurdering af jobbet

Birthe Rønn Hornbech har flere gange tidligere lagt sig ud med både partikolleger og især Dansk Folkeparti, og Hans Engell mener, at hun har fejlvurderet, hvad det var hun gik ind til da hun sagde ja til at blive minister.

- Med det parlamentariske grundlag regeringen har, så skal en minister søge det flertal, hun kan få i den konstallation, og det har hun haft svært ved. Hendes forhold til Dansk Folkeparti er ekstremt belastet, hvilket kronikken også vidner om.

Her kalder Birthe Rønn Hornbech Dansk Folkeparti for "fanatiske antimuslimer".

Hun bestemmer selv

Den kontante kronik vil blive begyndelsen på nogle interne opgør i regeringen, hvor Birthe Rønn Hornbechs holdning vil stå for skud.

Men hun kan selv bestemme om hun vil blive eller gå som integrations- og krikeminister, vurderer Hans Engell.

- Det må komme an på, om hun mener, hvad hun skriver. For hvis det kommer til et tørklædeforbud, så vil hun stå alene og blive kritiseret fra alle sider. Så hun har selv valgt at åbne en debat, der formentlig vil ende med, at hun enten må gå eller falde tilbage til patten, siger Hans Engell.

Usædvanligt udfald

DR's politiske medarbejder, Claus Kaae Nielsen, er enig i, at det er et usædvanligt udfald, som Birthe Rønn Hornbech leverer.

Han er ikke i tvivl om, at hun mener, det hun skriver, men han vurderer, at statsminister Anders Fogh Rasmussen vil nøjes med at uddele et "gult kort":

- Birthe Rønn bryder reglerne om, at en regering skal tale med én stemme. Men det faktum, at der sidder et udvalg og arbejder med tørklæde-spørgsmålet, kan blive den kattelem, som redder hende. Dermed har hun ikke formelt overtrådt en politik, fordi regeringen ikke har lagt sig fast endnu, men hun har "blot" ytret sit syn, siger Claus Kaae Nielsen.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532e9a5ea11f9d13d0d4b2ba