Har pure afvist tanken om en ret til tidlig tilbagetrækning: Nu er Radikale klar til at forhandle

Skal nogle forlade arbejdsmarkedet, må der nye kræfter til, siger Morten Østergaard.

Politisk leder for Radikale Venstre Morten Østergaard bløder op. Nu er han 'åben' for at se på regeringens forslag om tidligere pension til nedslidte. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Radikale Venstre har indtil nu pure afvist at tale om en ret til tidligere pension. Men nu er partiets politiske leder, Morten Østergaard, ikke helt så kontant i sin afvisning af Socialdemokratiets prestigeprojekt.

- I stedet for at melde os ud af den diskussion, så siger vi, at vi er optaget af at hjælpe dem, der er på kanten af arbejdsmarkedet. Men det kræver, at andre kan tage deres plads, siger han på et pressemøde i forbindelse med de radikales sommergruppemøde.

- Vi vil afvente regeringens forslag. Men hvis nogle skal ud af arbejdsmarkedet, så skal andre tage deres plads, siger Morten Østergaard.

På den måde skal der nemlig stadig være skatteindtægter til at finansiere gode uddannelser og for eksempel indsatsen for at bremse klimaforandringerne, lyder logikken.

- Lad os ikke gøre dette efterår til et valg mellem pension og klima. Det splitter generationerne. Klimakampen er en bunden opgave, og selvfølgelig skal vi hjælpe dem, der er for syge til at arbejde, siger Morten Østergaard.

Uventet håndsrækning

Meldingen kommer samtidig med, at regeringen gør klar til at præsentere, hvordan en ret til tidlig tilbagetrækning for nedslidte skal se ud.

En ret, statsminister Mette Frederiksen (S) har gjort til et succeskriterie for sin regering, men som det radikale støtteparti fejede af bordet, så snart Socialdemokratiet lagde den derpå.

I stedet lavede De Radikale en aftale med den tidligere borgerlige regering om seniorpension.

- De tal, vi foreløbig har set på, mens socialdemokraterne stadig deltog i forhandlingerne, viste, at det ikke ville kunne lade sig gøre at lave en differentieret pensionsalder, uden at det både bliver meget dyrt og ret uretfærdigt, sagde partiets daværende beskæftigelsesordfører Rasmus Helveg Petersen til Altinget.

Det er andre toner, der nu lyder fra Morten Østergaard.

I forhandlingerne om det såkaldte forståelsespapir, der danner grundlag for Radikale Venstre, Enhedslisten og SF's opbakning til regeringen afviste han ellers selv, at idéen havde gang på jord.

Og så sent som på partiets nytårsstævne i januar slog han fast, at Radikale Venstre ikke ville lægge stemmer til socialdemokraternes forslag om tidlig pension.

- Det, som Socialdemokratiet taler om, er en ordning, som jeg i udgangspunktet synes, lyder til at blive uretfærdig, sagde han og fremhævede i stedet aftalen om seniorpension.

- Den model, vi har, er bedre. Og derfor kan man regne med, at det er den, vi står fast på, sagde han til Ritzau.

'Vi forholder os åbent'

Sløret bliver løftet for regeringens model hos Danish Crown i Horsens i morgen klokken 13. Slagterigiganten har som den første store virksomhed bakket op om at lade folk i hårde jobs - som deres medarbejdere - trække sig tidligere tilbage.

Det har over tusind mennesker ifølge Morten Østergaard allerede kunnet gøre med seniorpensionen, men med dagens melding sår han tvivl om, hvorvidt den ordning er nok.

Melder I jer ind i forhandlingerne?

- Det er klart, at vi forholder os åbent til det forslag, som vi endnu har tilbage at se, siger Morten Østergaard. Han fortsætter.

- Det er fordi, vi har en interesse for de seniorer, som er på kanten af arbejdsmarkedet - dem, der er nedslidte, og jeg afviser bestemt ikke, at vi kan hjælpe nogle af dem, der i dag kæmper sig på arbejde. Men så skal vi have nogle andre, der skal tage deres job, for ellers bliver virksomhederne dårligere stillet, og velfærden kommer til at lide.

Forud for drøftelserne om regeringens ret til tidligere tilbagetrækning har Enhedslisten krævet at forhandlingerne bliver koblet sammen med en debat om den generelle pensionsalder, der ifølge partiet ikke skal stige til mere end 68 år.

Dansk Folkeparti har stillet stramninger på udlændingeområdet som betingelse for at være med i en aftale, og Det Konservative Folkeparti har meldt sig villige til at lægge stemmer til, hvis der til gengæld også kommer en form for skattelettelser.

Facebook
Twitter