Hård kritik af Fødevarestyrelsen i sag om dyretransporter

Jakob Ellemann-Jensen vil se på sanktioner til embedsmænd for mangelfuld kontrol af dyretransporter.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) vil have skærpet kontrol af og opfølgning på eventuelle brud på reglerne om transport af dyr. (Foto: Mads Claus Rasmussen © DR ARKIV)

Fødevarestyrelsen skal være bedre til at følge op på brud af reglerne for transport af levende dyr. Det inkluderer blandt andet, at styrelsen skal sætte flere penge af til kontrol.

Det er ordren fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), efter at en redegørelse har vist "rod" i styrelsen. Ministeren kalder forløbet for "utilfredsstillende".

Ledelsen i Fødevarestyrelsen skal ifølge ministeren fremover fokusere kraftigere på, at kontrollen med ulovlige dyretransporter følges til dørs med bøder og politianmeldelser. Det skriver han i en pressemeddelelse.

Fremover skal fund af en overtrædelse følges op inden for en måned. Derudover skal styrelsen sikre, at der er personale nok til at løse opgaven.

- Jeg har bedt departementschefen om, at fejl og svigt, der kan sanktioneres, vil blive sanktioneret på passende vis over for ansvarlige på direktionsniveau, siger Jakob Ellemann-Jensen i pressemeddelelsen.

- Derudover vil Fødevarestyrelsens direktør blive bedt om at påtale sagen over for de involverede chefer i Fødevarestyrelsen.

Direktør erkender fejl

Direktøren i Fødevarestyrelsen lægger sig fladt ned og erklærer sig enig i kritikken fra ministeren.

- Fødevarestyrelsen har modtaget kritikken fra ministeren, og vi er enige i, at vi har begået fejl, og at forløbet har været utilfredsstillende. Det skal der rettes op på, siger Fødevarestyrelsens direktør, Esben Egede Rasmussen, i en skiftlig kommentar til DR Nyheder.

Han understreger, at man er i gang med at få styr på sagerne med en lang række politianmeldelser.

- I Fødevarestyrelsens ledelse vil vi tage ved lære af sagen, så vi fremover får en bedre kontrol på området. Overtrædelser skal sanktioneres konsekvent. Sådan er det, lyder det fra direktøren.

1000 ulovlige transporter

Tilbage i juni kom det frem, at der mellem 2015 og 2017 var mere end 1.000 dyretransporter, der ikke overholdt reglerne - eksempler er alt for mange dyr på samme lastvogn og dyr, der er alt for lang tid undervejs og ikke får lov at hvile ud.

De mange transporter blev meldt til politiet, men undervejs gjorde Fødevarestyrelsen ikke noget ved sagen, hvilket gjorde, at ministeren også dengang langede ud efter styrelsen.

Ministeren har allerede været i samråd om den manglende kontrol. Samrådet var indkaldt af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

En aktindsigt fra Dyrenes Beskyttelse har afsløret en kraftig stigning i antallet af smågrise, som danske landmænd sender ud på landevejene. Tallet er steget fra 1,9 millioner grise i 2007 til 9,4 millioner i 2017.

Det fremgår samtidig, at kontrollen af dyrevelfærden ikke er fulgt med.

På forhånd havde ministeren erkendt, at Fødevarestyrelsen ikke har levet op til sit ansvar for kontrol og straf af brodne kar.

Kritikerne mener, at den alt for sporadiske kontrol og opfølgning har gjort det for økonomisk interessant for transportørerne at se stort på reglerne, når risikoen for bøde ikke var større.

/DR Nyheder/

Facebook
Twitter