Hastelov vedtaget: Nu kan tiggeri koste to ugers fængsel

"Utryghedsskabende" tiggeri på gågader, stationer, i busser og tog samt ved supermarkeder kan fremover straffes med 14 dages ubetinget fængsel.

Folketinget har vedtaget skærpet straf for tiggeri, som fremover kan koste to ugers fængsel. Arkivfoto. (Foto: Simon Bohr © Scanpix)

Danske og udenlandske tiggere risikerer fremover at ryge to uger i fængsel, hvis de på bestemte steder tigger penge på ”utryghedsskabende” vis.

Et bredt flertal i Folketinget bestående af regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har netop vedtaget at skærpe straffen for tiggeri, hvis det finder sted i gågader, ved stationer, i offentlige transportmidler eller ved supermarkeder.

Skærpelsen betyder, at politiet ikke længere behøver at udstede en advarsel til tiggere, før de kan straffes. Fremover kan tiggere uden videre dømmes til en fængselsstraf på 14 dage.

Formuleringen ”utryghedsskabende tiggeri” lægger op til, at politiet - og senere en domstol - i den konkrete situation skal vurdere, om en tigger skaber utryghed med sit tiggeri og dermed kan straffes med to ugers fængsel. Om det også omfatter tiggere, der eksempelvis sidder på en gade med et papbæger foran sig, står ikke klart.

Sælgere af hjemløseavisen Hus Forbi bliver ikke berørt af det nye tiltag.

Beslutningen om hårdere straffe for tiggeri kommer efter, at en lang række politikere har talt dunder mod de såkaldte roma-lejre i København og andre storbyer.

Skal ramme romaer

Ved Folketingets afslutningsdebat for to uger siden meddelte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at regeringen ville sætte ind med et straksindgreb mod ”utryghedsskabende tiggeri”, og statsministeren havde specifikt romaer i tankerne.

- Vi vil ikke acceptere utryghedsskabende romaer, sagde Lars Løkke Rasmussen under afslutningsdebatten.

Regeringens lovforslag er siden blevet hastebehandlet, og derfor kunne et bredt flertal i dag vedtage det.

Partierne forhandlede ifølge DR Nyheders oplysninger til sent i går aftes, hvorefter det stod klart, at regeringen ville acceptere et ændringsforslag fra Dansk Folkeparti om, at den skærpede straf også skal omfatte tiggeri ved og i supermarkeder.

Socialdemokratiet støtter ligeledes, at tiggeri ved supermarkeder kan straffes med to ugers ubetinget fængsel.

Enhedslisten, Alternativet, Radikale og SF stemte imod lovforslaget.

Loven bliver udstyret med en såkaldt solnedgangsklausul, som betyder, at loven og den hårdere straf for tiggeri automatisk udløber efter tre år, med mindre politikerne foretager sig noget inden da.

Straksindgrebet er endnu et politisk tiltag mod romaer og andre udenlandske hjemløse indenfor få måneder. 1. april i år trådte en anden lov i kraft, som gjorde det muligt for politiet at opløse lejre, der skaber utryghed i nærområdet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter