Hastemøde om saudi-arabisk ambassadør

Udenrigsminister Per Stig Møller indkalder nu Udenrigspolitisk Nævn til møde, efter at Saudi-Arabien har valgt at trække sin ambassadør hjem på grund af striden om Muhammed-tegningerne.

Udenrigsminister Per Stig Møller har indkaldt Udenrigspolitisk Nævn til hastemøde. (Foto: DR © DR)

Udenrigsminister Per Stig Møller har hasteindkaldt Udenrigspolitisk Nævn til et møde fredag, efter at Saudi-Arabien har valgt at trække sin ambassadør hjem på grund af striden om Muhammed-tegningerne.

Ministeren ved endnu ikke nøjagtig, hvad baggrunden er for den diplomatiske krise, men det undersøger den danske ambassadør i Saudi-Arabien nu.

Vil undersøge årsag til hjemkaldelse

- Jeg er overrasket over dette skridt fra saudisk side, men vil gerne understrege, at der ikke er tale om en afbrydelse af de diplomatiske forbindelser, siger Per Stig Møller.

- Jeg har nu anmodet vores ambassadør i Riyadh om at tage kontakt til de saudiske myndigheder for at undersøge årsagen til hjemkaldelsen, siger han.

Udenrigsministeriet vil desuden orientere repræsentanter for erhvervslivet om de aktuelle problemer for danske eksportører på det saudi-arabiske marked.

Opposition kritiserer regering

OppositionenChristiansborg beklager Saudi-Arabiens beslutning. Men Det Radikale Venstre, Socialdemokraterne og SF mener samtidig, at statsminister Anders Fogh Rasmussen bærer en del af skylden for, at det er kommet så vidt.

- Det er klart, at vi kunne have undgået meget - og mange misforståelser - hvis statsministeren oprindeligt havde taget det møde med ambassadørerne, som de bad om, siger Socialdemokraternes udenrigsordfører, Mogens Lykketoft.

SF: Fogh må tage møde nu

Den samme melding kommer fra De Radikales udenrigsordfører, Niels Helveg Petersen.

- Sagen kunne have været klaret ved, at man forklarede, at man ikke havde mulighed for at gribe ind, men at man var interesseret i at udveksle synspunkter, siger Niels Helveg Petersen.

SF's formand, Villy Søvndal, mener, at "statsministeren nu må ud af sin hule og tage det møde med ambassadørerne fra de muslimske lande, som han sagde nej til fra start".

DF vil forklare danske regler

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, tilbyder til gengæld, at den saudiske ambassadør kan få et brev med, hvor reglerne i det danske samfund er opridset. Han er oven i købet villig til at få brevet oversat til arabisk.

- Jeg har været meget gal på de der ambassadører, fordi de ikke har gjort deres pligt ved at fortælle om, hvad der egentlig sker her i landet. Jeg vil give dem skylden for, hvad der er sket. Det er de her uduelige arabiske ambassadører, som ikke har fortalt deres egne befolkninger, hvordan vores system er opdelt i forskellige institutioner, siger Søren Espersen.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532b3ae5a11f9d09b43e0ea8http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532b3ae6a11f9d09b43e0eab