Hastemøde på Christiansborg: Frygter tyrkisk massakre og IS-fanger på fri fod i Syrien

Medlemmer af Udenrigspolitisk Nævn kalder Tyrkiets varslede invasion i kurdiske områder for 'katastrofal'.

USA's præsident Trump vil nu trække amerikanske tropper ud af Nordsyrien for at gøre plads til den offensiv, som Tyrkiets præsident Erdogan har varslet. (Foto: Kevin Lamarque © Scanpix)

Nattens samtale mellem Tyrkiets præsident, Recep Tayip Erdogan, og USA's præsident, Donald Trump, får nu flere partier til at indkalde til hastemøde i Udenrigspolitisk Nævn.

Tyrkiets varslede invasion af Nordsyrien, som USA nu har sagt god for, kan nemlig koste kurdere i området livet og samtidig betyde, at Tyrkiet får kontrol over tusindvis af fanger fra Islamisk Stat, lyder det.

- Jeg vågnede op til nyheden om, at USA har givet grønt lys til, at Tyrkiet kan invadere de kurdiske områder i Nordsyrien. Det betyder, at der er en kæmpestor risiko for, at de IS-fanger, der er der, kan blive overladt til Tyrkiet og mere eller mindre blive sat fri på gaden, siger Enhedslistens udenrigsordfører, Eva Flyvholm.

- Det er en dybt alvorlig situation, der påvirker sikkerheden i Danmark, men i høj grad også vores allierede i de kurdiske områder.

Det er både Enhedslisten, Alternativet, SF og Venstre, der indkalder Udenrigspolitisk Nævn til et hastemøde, som skal finde sted senere på ugen.

Danmark skal råbe op

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, er enig i, at en tyrkisk invasion kan blive katastrofal for kurderne i det nordøstlige Syrien. Og de har ellers været en af Vestens vigtigste allierede under krigen i Syrien.

- Det ser ud til, at kurderne, der været vores venner og allierede i kampen mod blandt andet Islamtisk Stat, nu bliver ladt i stikken af Donald Trump. Det, synes jeg, er ekstremt alvorligt, hvis det nu betyder, at præsident Erdogan fra Tyrkiets side påbegynder en massakre mod vores kurdiske allierede, siger han.

Både Venstre og Enhedslisten vil have udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til at reagere.

Og det bakker formanden for Udenrigspolitisk Nævn, De Radikales Martin Lidegaard, op om.

- Det her er en situation, hvor vi bliver nødt til at sige til amerikanerne, at 'vi har virkelig været med til at trække et læs sammen med jer, og så må vi også forvente, at I lytter til, hvad vi mener'.

- Og hvis jeg var udenrigsminister, ville jeg som det første ringe til London og Paris og høre, om ikke vi har briterne og franskmændene med os i den her sag. Og så ellers forsøge at tale USA til fornuft.

Grønt lys fra Trump

I weekenden meddelte præsident Erdogan, at Tyrkiet inden længe ville udføre militære operationer i det nordøstlige Tyrkiet, hvor den amerikanskstøttede YPG-milits, der spillede en central rolle i nedkæmpelsen af Islamisk Stat, holder til.

Det sker i forlængelse af, at Tyrkiet er blevet enig med USA om at etablere en såkaldt sikkerhedszone i området.

- Vi har forberedt os, og vi har gennemført al vores planlægning, sagde Erdogan i en tv-transmitteret tale.

I nat dansk tid har Erdogan og Trump talt i telefon med hinanden. Efterfølgende har USA meddelt, at de amerikanske tropper i det nordøstlige Syrien bliver trukket ud for at skabe plads til en tyrkisk offensiv mod kurdiskledede styrker i området.

Det betyder, at Tyrkiet i givet fald kan få kontrol med tusindvis af fanger fra Islamisk Stat.

En højtstående tyrkisk embedsmand bekræfter her til eftermiddag over for Reuters, at det er meget sandsynligt, at Tyrkiet vil vente, til de amerikanske tropper er ude af Syrien, før offensiven bliver sat i gang.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra udenrigsminister Jeppe Kofod. Men han er i øjeblikket optaget af et eksportfremstød i Paris.