Headhunter: Her er kravene til Venstres nye formand

Du skal kunne samle et splittet parti og være en folkelig stemmesluger.

Venstre skal have ny ledelse. Ifølge en rekrutterings-ekspert samt to politiske rådgivere kræver jobbet som formand en alsidig kandidat, der både kan holde ro på partiet internt, samle blå blok og appellere til vælgerne. (Foto: grafik: Morten Fogde Christemsen)

Nu har den første meldt sig ind i kampen om at blive Venstres nye formand. Fire dage efter at Lars Løkke gik af, meddelte Jakob Ellemann-Jensen, at han stiller op som formand for partiet.

Men har han hvad der skal til? Og hvad kræver det egentlig af kompetencer og personlige egenskaber at være formand for Venstre?

DR har talt med to tidligere politiske rådgivere samt en ekspert i rekruttering, som kommer med deres bud på, hvad der skal stå i et sådant jobopslag.

Jacob Blomgren Knudsen, der er tidligere særlig rådgiver for Morten Østergaard (R) peger på, at partiformanden først og fremmest skal have en stærk "politisk intuition".

- Mange partiledere synes i virkeligheden, at det er ensomt job. Man står alene med de beslutninger, man skal træffe. Det er trygt at være ordfører i Folketinget, men som politisk leder skal man tegne den overordnede retning. Det skal man kunne hvile i, og det kræver en stærk politisk intuition, siger Jacob Blomgren Knudsen.

Rådgiver: Vælgerne efterspørger retninger

Derudover er det enormt vigtigt, at man har klare politiske budskaber og en "sikker retningssans", som vælgerne kan fange.

- Vælgere reagerer ikke kun på charme og humor. De efterspørger i virkeligheden retninger. Det er noget, vi endnu ikke har set fra Jakob Ellemann-Jensen, siger Jacob Blomgren Knudsen.

Morten Ballisager, der er direktør i Konsulenthuset Ballisager, er ekspert i rekruttering på topleder-niveau.

Han er ikke i tvivl om, at et job som formand for Venstre kræver en kandidat med en lang række kompetencer - især en evne til at samle et kriseramt og splittet parti samt en folkelig appel, der kan tiltrække vælgere.

- Det vil kræve en ordentlig portion 'damage control-kompetence' at håndtere splittelserne i partiet. Du skal kunne at stå et sted hvor lige meget, hvilket skridt du tager, vil nogle rynke på næsen. Det kræver en særlig robusthed, siger Morten Ballisager.

Jakob Ellemann-Jensen (V) siger efter et møde i Venstres folketingsgruppe, at han inden for 24 timer vil give svaret på, om han stiller op som formand.

Vigtigt at have folkelig appel

Men det er ikke nok at være figuren, der kan holde ro på tropperne internt. En kommende formand skal også have potentialet til at vinde vælgernes gunst, forklarer Morten Ballisager:

- Lige pludselig er man en potentiel statsminister, og det kræver en folkelig appel, hvor man kan hive stemmer ombord.

På det punkt har Jakob Ellemann-Jensen en del at arbejde med, mener rekrutterings-eksperten:

- Han (Jakob Ellemann-Jensen, red.) appellerer måske især til et overskudsagtigt ungt publikum, men det kan godt være, at han ikke har samme appel til andre typer af vælgere. Så han skal lære at blive mere folkelig og rund. Det var noget, som Løkke også lærte med tiden, siger Morten Ballisager, der slår fast, at jobbet "på mange måder er sværere end et topjob i erhvervslivet".

En række markante V-profiler har peget på politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen som ny formand for Venstre. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Skal samle baglandet

Marianne Lynghøj, der er tidligere særlig rådgiver for forhenværende minister Ulla Tørnæs (V) peger på, at en af hovedopgaverne for den ny formand bliver at "få fat i alle hjørner af baglandet, og at få partiet samlet omkring et politisk projekt."

- At samle partiet og omfavne hele den borgerlige opposition er en meget stor mundfuld. Især fordi der har været en masse debat om, hvor skal Venstre lægge sig på udlændinge-, økonomi- og EU-politikken, siger Marianne Lynghøj.

Hvem Venstre skal have som formand og næstformand afgøres officielt på partiets ekstraordinære landsmøde den 21. september.