Heftig debat på S-kongres: Dan Jørgensen forsvarer stop af kvoteflygtninge

Flere partimedlemmer kritiserer, at Socialdemokratiet ikke vil tage imod kvoteflygtninge.

Danmark bør følge internationale aftaler og hjælpe dem i nød.

Sådan lyder det fra en række lokale socialdemokrater på talerstolen på partiets kongres i Aalborg, der løber af stablen her i weekenden.

De mener, at partiet ikke burde støtte op om Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjbergs (V) afvisning af FN’s kvoteflygtninge fra 2016 og 2017, som partiets politikere på Christiansborg ellers har meldt ud.

Men det er nødvendigt at stoppe modtagelsen af kvoteflygtninge, mener Dan Jørgensen, Socialdemokratiets udlændingeordfører.

- Vi så helst, at vi tog alle de flygtninge, vi får i Danmark fra FN’s kvotesystem. Men på den anden side set lever vi bare ikke i en verden, hvor det er muligt, fordi vi får så mange spontane asylansøgere.

S-bagland er imod stoppet

Men selvom partiets politikere i Folketinget mener, at stoppet er nødvendigt, så mener en række medlemmer af baglandet, at det er den helt forkerte vej at gå:

- Mit bagland derhjemme synes, at det er et uanstændigt forslag, og jeg kan afsløre, at det allerede har kostet medlemmer, siger Henrik Matthiassen fra Thisted, der appellerer til, at partiets formand, Mette Frederiksen, tager afstand fra stoppet.

Det samme gør Henrik Lüth, der er delegeret fra Aabenraa.

- Vi er et humanistisk parti, som skal hjælpe dem, der har det værst rundt omkring i verden. Det skal vi bare kunne klare, Mette.

Tager gerne kvoteflygtninge i Haderslev

Flere understreger, at Danmark ifølge FN’s flygtningekonvention er forpligtiget til at tage 500 kvoteflygtninge om året.

- Jeg vil appellere til, at vi siger til regeringen: Lad os nu tage de 500 kvoteflygtninge, som vi har forpligtet os til. Lad os nu opfylde den forpligtelse, som vi har givet FN, siger Daniel Prehn, der er delegeret fra Roskilde.

Og derfor melder socialdemokraterne i Haderslev Kommune sig klar til at tage sin del af kvoteflygtningene.

- Det har jeg fra en hel række af vores medlemmer. Det her er ikke værdigt for vores parti. Vi følger den laveste fællesnævner, når vi tilslutter os at suspendere modtagelsen af kvoteflygtninge, siger Finn Østergaard fra Haderslev.

Flertal for formulering til principprogram

Efter formiddagens debat blev flertallet i partiet dog enige om en formulering på området til deres nye principprogram.

- Vi så helst, at flygtninge blev fordelt efter solidariske principper efter FN's kvotesystem, lyder det.

Men den formulering kan i praksis betyde hvad som helst, lyder kritikken fra Jakob Thiemann fra Nørrebrokredsen:

- Den der vending, ”vi så helst”, giver jo i virkeligheden fuldstændig frie hænder til, at gøre som man har lyst til, fordi man altid kan argumentere for, at der er noget, der er vigtigere.