Heftig kritik af kulturministeren på samråd: 'Gak-gak' og 'til grin'

Udbudsprocessen om ny dab-kanal var 'noget rod', siger kulturministeren. 

Kulturminister Joy Mogensen (S) var kaldt i åbent samråd om udbuddet af en ny digital public service-radiokanal. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Kritikken var til at tage og føle på, da der i dag var samråd med kulturministeren.

Kulturudvalget havde kaldt ministeren i samråd for at få afdækket forløbet omkring udbuddet af en ny dab-kanal. Et udbud, som Radio Loud den 22. oktober 2019 vandt foran Radio24syv og dk4 – og et udbud, der har været genstand for megen kritik.

Flere partier har undret sig over, hvordan Radio- og tv-nævnet kunne nå frem til den konklusion, at Radio Loud fik flere points end Radio24syv.

For eksempel i satire-kategorien hvor Radio24syv og Radio Loud fik samme antal points, selvom Radio24syv gennem flere år havde leveret prisvindende satireprogrammer, og Radio Loud kun havde en løs aftale med komikeren Sebastian Dorset.

Radio Loud fik 261 millioner kroner til at drive dab-radio i fire år. Og den politiske undren er ikke blevet mindre af, at det har vist sig, at Radio Loud har så få lyttere, at det i perioder er umuligt at registrere.

- Bottom line er, at vi sidder tilbage med en radiostation, der ikke har nogen lyttere, og så sidder man og lader som om, at der ikke er noget problem, lød det i dag fra Jens Rohde fra Radikale Venstre.

- Det er en af de største medieskandaler nogensinde.

Kulturudvalgets medlemmer krævede blandt andet at få lov til at se korrespondancen mellem Kulturstyrelsens sekretariat og Radio- og tv-nævnet. Nævnet har

afvist
at udlevere papirerne, og det kan kulturminister Joy Mogensen (S) ikke gøre noget ved, forklarede hun på dagens samråd.

Jens Rohde mener, at der er tale om en mørklægning, der er en bananrepublik

værdig
. Kulturministeren vendte argumentet om.

- Det er kun i bananrepublikker, at politikerne bestemmer, hvad der bliver sendt i tv og i radio, lød det fra ministeren.

'Har aldrig oplevet noget lignende'

Britt Bager fra Venstre mente, at kulturministeren var mødt uforberedt op, fordi hun ikke gav udvalgets medlemmer mulighed for at se korrespondancen, som de ellers efterspurgte på det første samråd den 11. marts.

- Det var et kardinalpunkt at få udleveret den korrespondance. Det kan man ikke være bekendt. Det er til grin, sagde Britt Bager.

- Vi vil have lov til at kontrollere, om de (Radio Loud, red.) lever op til det, de har skrevet i deres ansøgning. Det er i min optik at være ansvarlig over for det hverv, vi er valgt til at varetage.

Også Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt var oprevet på dagens samråd. Han havde svært ved at forstå, hvorfor ministeren ikke kan bede sin egen styrelse om at udlevere korrespondancen - også selvom nævnet er uafhængigt.

- Det er jo gak-gak. Vi må nedsætte en parlamentarisk undersøgelseskommité - udover at lovgive har Folketinget én fornem opgave, og det er at kontrollere ministrene. Folketinget må træde ind, lød det fra Morten Messerschmidt.

Se en oprevet Morten Messerschmidt kritisere sagen her:

Naser Khader (K) mente også, at processen har været mere end almindelig lukket.

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende. At der er ting, man siger nej til at vise til

folketingsmedlemmer
, det er enestående. Hvad er det, man skjuler?

- Jeg har fået oplysninger om Islamisk Stat, PET og FE. Man oplever her et nævn, der er mere lukket. Det er så vildt, og det skal vi have åbnet op for, sagde Naser Khader.

Armslængde er ikke mørklægning

I den varme stol for enden af mødebordet var Joy Mogensen sådan set enig i meget af kritikken. Hun synes, det er problematisk, at Loud ingen lyttere har, og at nævnet er tunge at danse med. Hen mod slutningen af samrådet forklarede hun, slet ikke for første gang i dag, hvordan hun ser situationen.

- Jeg deler jeres forundring - nogle vil sige forargelse - for hvordan de (Radio Loud, red.) kan være så langt fra det, de har spillet ind med, lød det fra ministeren.

- Jeg har gået så langt, som jeg overhovedet har kunnet.

- Men alting skal vejes op imod, hvorfor principperne er der. Jeg vil gerne have et samarbejde om, hvordan vi retter op på det, sagde Joy Mogensen.

Ikke meget tyder på, at kultur- og medieordførerne har tænkt sig at lade diskussionen strande her.

Jens Rohde fra Radikale Venstre er blandt de førende kritikere, og han mener ikke, at et større indblik i sagen vil være på kant med armslængdeprincippet. Armslængde er ikke det samme som mørklægning, siger han.

- Vi vil have adgang til disse papirer, så vi selv kan konstatere, hvad der er foregået, forlangte han.

- Vi har jo et flertal. Og det flertal vil blive brugt.

Facebook
Twitter