Hele ledelsen blev afsat, og tidligere leder kom tilbage på Veganerpartiets skæbnedag

Henrik Vindfeldt melder sig klar til igen at stille sig i spidsen for Veganerpartiet, hvis han bliver tilbudt det.

Henrik Vindfeldt var i flere år Veganerpartiets ansigt udadtil. Nu er han igen velkommen i partiet. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

En større magtkamp i Veganerpartiet kulminerede i dag, da medlemmerne på et ekstraordinært landsmøde afsatte hele partiets landsledelse og samtidig bød den tidligere partileder Henrik Vindfeldt tilbage i partiet.

Vindfeldt blev ellers smidt ud af partiet i januar, hvor partiets landsledelse beskyldte ham for at have udvist "skadelig adfærd for partiet".

Men på det ekstraordinære landsmøde i Høje-Taastrup i dag besluttede medlemmerne med et stort flertal at annullere udsmidningen af Vindfeldt og dermed gå op imod deres egen landsledelse.

- Det er fremragende. Jeg er så glad, og jeg vidste det jo også godt, for jeg har jo ikke gjort en skid, sagde en tydeligt berørt Henrik Vindfeldt kort efter afstemningen, hvor 120 ud af omkring 150 fremmødte medlemmer stemte for.

I samme omgang besluttede partimedlemmerne at afsætte hele landeledelsen i lyset af konflikterne.

Michael Monberg, der stod i spidsen for partiet indtil landsmødet i dag, havde på forhånd meldt ud, at han ville trække sig fra sin post som politisk ordfører, hvis Henrik Vindfeldt igen blev medlem.

Og som sagt, så gjort.

- Det arbejdsmiljø og den kultur, som jeg ser bliver genindført, den har jeg ikke lyst til at være en del af, lød afskedssalutten fra Michael Monberg.

Vindfeldt tilbage i front?

Om han vil fortsætte som medlem af partiet var han dog ikke helt så klar i spyttet om.

- Åh, detaljer, detaljer… Jeg ved ikke, om jeg gider hente de 269 kroner i kontingent tilbage. Jeg synes, andre skal melde sig ind og fortsætte kampen for dyrene.

Spørgsmål: Men er du fortsat medlem af partiet resten af året?

- Ja, det tænker jeg, at jeg er, lød det tøvende svar.

Dermed mangler partiet altså også en ny person i front. En post, som Henrik Vindfeldt tidligere har siddet på.

Og han vil da heller ikke afvise at stille sig i front igen og dermed indtage en nøglerolle, når partiet ved næste folketingsvalg er på stemmesedlen for første gang.

- Hvis jeg bliver tilbudt det, så tager jeg det. Og det tror jeg, jeg gør, siger han.

Han siger samtidig, at Michael Monberg fortsat vil være velkommen i partiet trods den seneste tids konflikter.

- Michael er en god mand, men det her handler også om, at han havde bragt sig i en situation, hvor hans politiske karriere måske var på spil, hvis jeg kom tilbage, for jeg fylder også noget, og jeg er lidt kendt og så videre. Man bliver presset i politik, ikke?

Trods intern ballade mener han, at partiet er fuldt ud klar til at komme i Folketinget.

- Vi er klar til at vaske dem, tilgive alle og komme videre. Det eneste, jeg frygter, det er ikke at få to procent af stemmerne til folketingsvalget. Intriger og personsager betyder intet for mig, siger han og understreger, at han er sikker på, at partiet kommer i Folketinget ved næste valg.