Helle om Helle: Hun var varm og en rollemodel

Helle Thorning-Schmidt savner Helle Virkner: Hun var en rollemodel for mange socialdemokrater, siger partiformanden. Fik selv hjælp af Helle Virkner.

Skuespiller Helle Virkner blev ønsket tillykke på sin 80 års fødselsdag af S-formand Helle Thorning-Schmidt. S-formanden fik selv hjælp af Helle Virkner, da hun i 1999 kæmpede for at blive valgt til Europa-Parlamentet. (Foto: Linda Henriksen © Scanpix)

- Hun var et meget varmt og engageret menneske.

Sådan siger Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, om den folkekære skuespiller Helle Virkner, der døde i morges, 83 år gammel.

Helle hjalp Helle

Helle Thorning-Schmidt fik i 1999 hjælp af Helle Virkner til at føre valgkamp, så hun blev indvalgt i Europa-Parlamentet.

- Jeg har altid haft utrolig stor respekt for, at hun førte valgkamp for en totalt ukendt kandidat, siger Helle Thorning-Schmidt til Ritzau.

Virkner som rollemodel

Socialdemokraternes partiformand er ikke i tvivl om, at Helle Virkner har betydet meget for mange socialdemokrater:

- Mange af os har opfattet hende som en rollemodel. Hun var gift med (Jens Otto) Krag, men fastholdt samtidig sin egen karriere. Hun var på mange måder en moderne kvinde. Så hun betyder meget for os, siger Helle Thorning-Schmidt.

Lige ind i hjertekulen

Som skuespiller gik Helle Virkner også lige i hjertekulen på mange danskere, mener hun.:

- Hun har skrevet sig varigt ind i vores kultur. Særligt med store roller, som vi altid vil huske hende for, som Ellen Olsen eller Elisabeth i "Matador". Så hun har betydet noget for rigtig mange danskere.

- Men i det socialdemokratiske univers er hun også noget helt specielt, siger Helle Thorning-Schmidt.

Helle Virkner
  • Født 15. september 1925. Død 10. juni 2009.
  • Datter af den jødiske godsejer Morris Lotinga (død 1946) og hustru Ellen Larsine Rasmussen. Efter forældrenes skilsmisse rejste hun med sin mor til København og tog i 1942 navneforandring til Virkner.
  • Gennemgik Det Kongelige Teaters Elevskole i årene 1944-1946. Debuterede på Det kgl. Teater i 1945.
  • Gift med sin første mand, skuespilleren William Rosenberg, den 6. oktober 1946. Ægteskabet varede i 2 år. Derefter var hun fra 1949-1958 gift med sin skuespillerkollega Ebbe Rode.
  • Fra 1959-1973 gift med med udenrigsminister - senere statsminister, Jens Otto Krag (1914-1978). Sammen fik de børnene Jens Christian og Astrid Helene ("Søsser").
  • På TV spillede Virkner i 1970'erne flyttemand Olsens kone i "Huset på Christianshavn" og hun var skyggetanten Elizabeth Friis i "Matador".
  • Gik i 1973 ind i kommunalpolitik for Socialdemokratiet og var medlem af Frederiksberg kommunalbestyrelse 1974-1982 og i perioden formand for biblioteksudvalget.
  • Fra 1982-1993 direktør på ABC-Teatret.
  • Helle Virkner har som noget af det seneste medvirket i Riget I og II (1994 og 1997) og filmen "Blinkende Lygter" (2000).