Helle Thorning taler ud om MeToo: Jeg har også oplevet krænkelser

Danmarks tidligere statsminister vil holde liv i diskussionen om krænkelser af kvinder. Det gør hun i en ny bog, der udkommer i morgen.

DR har talt med Helle Thorning-Schmidt i hendes hjem i London forud for udgivelsen af hendes bog i morgen. (Foto: © søren bidstrup, Ritzau Scanpix)

Der er behov for et fortsat fokus på krænkelse af kvinder, for den såkaldte MeToo-debat må ikke forstumme og dø ud.

Det mener Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, der for første gang sætter ord på nogle af de ting, hun har oplevet i sin politiske karriere.

For selv ikke en tidligere statsminister har kunnet undgå hænder på lårene, når hun har repræsenteret Danmark i international sammenhæng, fortæller hun.

- Noget af det, jeg fortæller om i bogen, det er, at jeg desværre ikke kender nogen kvinder - som i INGEN - der ikke har oplevet en eller anden form for grænseoverskridende adfærd. Det kan være på arbejdspladsen, i nattelivet, i Danmark, i udlandet, siger hun.

Fortællingerne er en del af en bog, som udkommer i morgen med titlen "Blondinens betragtninger". Bogen handler om køn, feminisme og MeToo.

Helle Thorning-Schmidt ser sig selv som netop feminist.

- Jeg er glad for at fortælle de personlige historier, men jeg håber selvfølgelig også, at det kan komme ud over mine personlige historier. At det kan blive mere generelt, og at vi holder liv i den her diskussion, der nu er skabt i Danmark: MeToo-diskussionen. Jeg er lidt bange for, at den bare forsvinder, ligesom MeToo-debatten gjorde i 2017, siger hun.

Helle Thorning-Schmidt vil gerne holde fast i debatten om MeToo, fortæller hun i klipper herunder. Artiklen fortsætter efter videoen.

Navngiver tidligere præsident

MeToo-debatten blev for alvor vakt til live igen sidste år, da den tidligere DR-vært Sofie Linde holdt en tale, hvor hun fortalte om at blive krænket på sin arbejdsplads.

Det er den debat, som Helle Thorning-Schmidt gerne vil fastholde, fortæller hun. Hun var statsminister fra 2011 til 2015 samt formand for Socialdemokratiet fra 2005 og til valgnederlaget i 2015.

Indtil 2019 var hun international direktør i Red Barnet. I dag sidder hun i en række bestyrelser og i Facebooks tilsynsråd.

I sin nye bog beskriver Helle Thorning Schmidt, hvordan hun til en officiel middag på den franske ambassade i København får den tidligere franske præsident Valéry Giscard d’Estaing til bords. Og hvordan han tager på hendes lår under bordet.

Han er på det tidspunkt – fra 2002 til 2003 – formand for det europæiske konvent. Han var præsident i Frankrig fra 1974 – 1981. Han gik bort i 2020.

- Jeg navngiver jo den tidligere franske præsident Valéry Giscard d’Estaing, fordi det tror jeg godt, han kan tåle. Jeg er helt sikker på, det er noget, han har gjort før. Han er så også desværre gået bort, så han er ikke blandt os mere. Men jeg ved også, der har været sager fremme i Frankrig om upassende opførsel, så jeg føler egentlig, det er helt fair at sige, hvem det var.

Helle Thorning-Schmidt navngiver den tidligere franske præsident i sin nye bog. Se hende fortælle om overvejelserne bag her. Artiklen fortsætter efter videoen.

Ambassademiddag og hånd på låret

Finder du, at der er noget problematisk i at navngive en mand, der så af den grund ikke kan tale for sig selv?

- Nej, det synes jeg ikke. Det har jo fundet sted, og det er mange, mange år siden. Jeg er kommet mig over det, det gjorde jeg samme dag, så det er ikke noget, jeg har brugt særlig meget energi på.

Episoden fandt ifølge Thorning-Schmidt sted til en ambassademiddag, hvor hun deltog som repræsentant for Danmark.

- Det understreger jo også, at selv til de fineste middage, så kan der finde mærkelige upassende ting sted.

Første gang Thorning fortæller om krænkelser

I interviewet med 21 Søndag fortæller Helle Thorning-Schmidt, at hun flere gange er blevet spurgt, om hun har lyst til at fortælle om sine oplevelser. Det har hun - indtil nu - afvist, fordi hun følte, at hun gjorde "sig selv sårbar".

- Det er lidt følsomt at tale om de her ting. Men nu er det det rigtige, fordi jeg også gerne vil understrege, hvor mange kvinder der har haft dårlige oplevelser (…) Der er ikke én slags kvinder, der oplever det, det gør vi faktisk alle sammen.

Den tidligere franske præsident Valéry Giscard d’Estaing blev sidste år beskyldt af en række kvinder for at have udøvet grænseoverskridende adfærd. Blandt andet af en tysk journalist. Hans advokat afviste ved den lejlighed beskyldningerne i en mail til New York Times.

Han døde i december sidste år.

Du kan se et længere interview med Helle Thorning-Schmidt i 21Søndag på DR1.