Helveg: Homolov kan koste udviklingsbistand til Uganda

Det kan komme på tale at indstille dansk støtte til Uganda på grund af homolov, siger udviklingsministeren.

Rasmus Helveg Petersen (RV) vil gerne åbne for, at bistanden til Ugandas regeringsapparat skæres som følge af, at landet vil vedtage en omstridt lov mod homoseksuelle. (Foto: © Arkivfoto, DR Nyheder)

Ugandas forbud mod homoseksualitet kan få direkte betydning for den danske støtte til landet.

Det understreger udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen (R) efter, at det ugandiske parlament har vedtaget, at det kan koste fængsel på livstid at være homoseksuel.

- Den form for diskrimination af homoseksuelle er fuldstændig uacceptabel og dybt problematisk, siger Rasmus Helveg Petersen, der stadig håber på, at Ugandas præsident - der har markeret modstand mod loven - forhindrer den i at træde i kraft.

- Vi vil gerne lægge maksimalt politisk pres på de folk i Uganda, der kan gøre en forskel i denne sag. Og vi gør fra dansk side vores stilling meget klar i denne her sag, siger han.

- Hvis det ikke sker, så vil jeg ikke udelukke, at det kan komme på tale, at vi indstiller den del af den danske støtte, der kanaliseres gennem regeringsapparatet i Uganda, fastslår Rasmus Helveg Petersen.

Ifølge ministeren er der tale om godt og vel 100 millioner kroner om året.

- Men det skal gøres intelligent, hvis det skal gøres. For eksempel støtter vi ombudsmandsinstitutionen, rigsrevisionen og retsvæsnet, som vi skal styrke snarere end svække, påpeger udviklingsministeren.

V: Vi må sende klart signal til Ugandas politikere

Både Venstre og Enhedslisten har krævet, at man fra dansk side markerer, at homoloven - hvis den vedtages i sin nuværende form - skal få konsekvenser for den del af bistanden, der går via regeringsapparatet.

- Vi skal sende et klart signal til politikerne i Uganda om, at hvis loven træder i kraft, så vil Danmark indefryse udviklingsbistanden, siger Venstres udviklingsordfører, Jakob Ellemann-Jensen.

/ritzau/