Helveg: Målløs over ROJ-efterforskning i Tyrkiet

Tyrkiet siger god for Anders Fogh som Nato-chef samtidig med, at Danmark nu efterforsker ROJ TV i Tyrkiet. - Påfaldende, siger Niels Helveg Petersen.

Niels Helveg Petersen undrer sig over, at danske efterforskere bliver sendt til Tyrkiet netop som Anders Fogh har brug for tyrkernes accept af, at han bliver Nato-chef. (Foto: Katrine Nielsen Jensen © DR)

- Det er et særdeles påfaldende tidspunkt, at den danske statsadvokat har sendt to højtstående danske anklagere til Tyrkiet for at få oplysninger til efterforskningen mod den kurdiske TV-station ROJ TV. Sådan lyder meldingen fra tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen.

- Jeg er nærmest målløs over den tilfældighed, at statsadvokaten netop i denne uge vælger at sende folk til Tyrkiet, siger Niels Helveg Petersen.

Han undrer sig over, at rejsen kommer på et tidspunkt, hvor Anders Fogh Rasmussen er udset til Nato-generalsekretær, og Tyrkiet har opgivet sin modstand overfor Fogh.

- Hvorfor ekstra opmærksom på ROJ-TV netop

- Jeg ved godt, at vi fra dansk side - også i min tid som udenrigsminister - hele tiden var opmærksomme på, om ROJ TV sendte noget, der kunne være en opfodring til terrorisme eller brud på dansk lovgivning. Det har man jo gjort løbende. Men at man lige netop nu sender folk derned, det er altså meget, meget påfaldende, forklarer Niels Helveg.

Tyrkere anklager ROJ TV for at modtage penge fra den kurdiske løsrivelsesbevægelse, PKK, der er på EU's terrorliste.

Tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft vil ikke ind på, om der kan være tale om en studehandel fra dansk side, når Danmark sender anklagere til Tyrkiet.

Tyrkiske medier tror på studehandel

Flere tyrkiske medier spekulerer på, om Danmark har prøvet at tækkes tyrkerne for at få dem til at acceptere Anders Fogh Rasmussen til Nato-posten

- Vi ved jo ikke, om der er en sammenhæng, men hvis der er, er det ubehageligt, siger Mogens Lykketoft.

Fogh besøger Tyrkiet

Det er samtidigt kommet frem i dag, at Anders Fogh Rasmussen besøger Tyrkiet den 6. april for at deltage i et internationalt forum, der skal fremme dialog. Og det ser Niels Helveg Petersen som en "glimrende idé".

- Det bliver jo hans nye job som Nato-generalsekretær at sørge for, at der er så godt et forhold som muligt til muslimske lande. Det er simpelthen hans arbejde fra nu af at sørge for dialog mellem muslimske og ikke-muslimske lande, siger Helveg Petersen.

ROJ tror på dansk ytringsfrihed

Dirketør for ROJ TV, Imdat Yilmaz siger, at han ikke kan se noget farligt i det sagen, selv om efterforskere nu er i Tyrkiet.

- Jeg er rolig, for jeg kender den danske holdning til pressefrihed, siger Imdat Yilmaz, der ikke vil tro, at TV-stationens skæbne afhænger af uvedkommende politiske dagsordner.

Facebook
Twitter