Henrik Sass: Israel bør optages i både Nato og EU

Som ”en del af løsningen for en varig fred for det jødiske folk” bør Israel indlemmes i Nato og EU, mener socialdemokraten Henrik Sass Larsen. Hans parti afviser.

Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, er ude med en ny bog, hvor et af kapitlerne handler om Israel. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Israel bør optages som fuldgyldigt medlem af både EU og Nato.

Sådan lyder det i en ny debatbog med titlen ”Exodus” skrevet af topsocialdemokraten Henrik Sass Larsen.

Forslaget om at indlemme Israel blandt de 28 – snart 27 – lande i EU samt i forsvarsalliancen Nato optræder i et kapitel i bogen, der handler om netop Israel.

Et land, som ifølge Henrik Sass Larsen fortjener centrum-venstres fulde opbakning i forbindelse med konflikten Mellemøsten, hvor Israel er omgivet af flere arabiske nationer, som har ligget i krig med Israel.

Henrik Sass Larsen skriver blandt andet i sin bog, at ”en del af løsningen for en varig fred for det jødiske folk er også, at vi udstrækker vores politiske, handelsmæssige og militære relationer, sådan at den israelske befolkning kan blive betrygget i, at de ikke bliver efterladt alene, skulle nye konflikter eller aggressioner opstå”.

- Og her må centrum-venstres værdier om frihed, lighed og solidaritet være omdrejningspunktet for et nyt stærkt samarbejde, hvor vi f.eks. kunne udstrække vores sikkerhedspolitiske garanti til at indbefatte et israelsk medlemskab af NATO og vores handelsmæssige til medlemskab af Den Europæiske Union, hedder det i bogen.

Ikke socialdemokratisk politik

Men før nogen skulle komme i tvivl, slår Socialdemokratiets udenrigsordfører Nick Hækkerup dog fast, at partiet ikke har ændret på sin Israel-politik i forbindelse med Henrik Sass Larsens bogudgivelse.

- Det er ikke vores politik, at Israel skal være medlem af hverken Nato eller EU på nuværende tidspunkt, siger Nick Hækkerup.

- Sass har lavet en debatbog, og jeg har stor respekt for, at man starter sådan nogle principielle debatter. Men i øjeblikket gælder det for både Nato og EU, at opgaven ikke så meget er at udvide og blive større. Det handler snarere om at konsolidere sig, siger han.

Kan du forstå, hvis der er socialdemokratiske medlemmer eller vælgere, som bliver forvirrede, når partiets gruppeformand og partiet mener to forskellige ting?

- Det foregår sådan, at alle har politiske holdninger, og der er mange diskussioner, der kører. Og noget af det, som hører til i et parti som Socialdemokratiet, er, at vi har politiske diskussioner, siger Nick Hækkerup.

- Det vigtige for mig er, at der ikke er tvivl om - ved siden af diskussionerne om, hvad der skal være partiets politik – hvad partiets politik rent faktisk er. Og partiets politik er det, jeg som udenrigsordfører siger.

Lykketoft: Det har ingen gang på jord

På trods af, at Henrik Sass Larsen præsenterer bogen ”Exodus” som et debatoplæg til centrum-venstre, så ønsker den socialdemokratiske gruppeformand ikke selv at debattere sit forslag om at optage Israel i EU og Nato. Det meddeler den socialdemokratiske pressetjeneste.

Tidligere udenrigsminister og forhenværende socialdemokratisk partiformand Mogens Lykketoft vil dog gerne udtale sig om Henrik Sass Larsens forslag.

- Det forslag har overhovedet ingen gang på jord. Det ved jeg heller ikke, om han (Sass, red.) selv forestiller sig. Men det har det ikke. Det er der ikke nogen regering, der vil overveje, siger Mogens Lykketoft.

Mogens Lykketoft mener dog, at israelsk medlemskab af Nato og EU på længere sigt kan blive aktuelt.

Men det kræver, at Israel opgiver sin besættelse af de palæstinensiske områder og accepterer oprettelsen af en selvstændig palæstinensisk stat, siger den tidligere S-formand.

- Men det er desværre meget urealistisk, for Israels regering er jo fuldstændig uinteresseret i og modarbejder reelt, med alt hvad den foretager sig, muligheden for en palæstinensisk stat, siger Mogens Lykketoft.

- Den kolonisering af de palæstinensiske områder, som vi kalder bosættelser, splitter jo det lillebitte område, som hele verden – FN-systemet og så videre – har forudsat skulle være en palæstinensisk stat, op i nogle små enklaver. Så vi er meget langt fra den mulighed, siger han.

Sass og Lykketoft i ”verbalt slagsmål” på gruppemøde

Netop Mogens Lykketoft og Henrik Sass Larsen havde tidligere på ugen en relativt ophedet diskussion om Israel og Palæstina.

Meningsudvekslingen fandt sted på Socialdemokratiets gruppemøde i tirsdags, som var 70 årsdagen for oprettelsen af Israel som selvstændig stat.

Emnet var ifølge DR Nyheders oplysninger ikke på dagsordenen, men Mogens Lykketoft tog ordet og talte blandt andet om situationen i Israel og Palæstina, som i den seneste tid har oplevet massive uroligheder med mange dræbte palæstinensere til følge.

Mogens Lykketoft gav her udtryk for, at palæstinenserne er et undertrykt folk og fortjener Danmarks støtte.

Henrik Sass Larsen, der internt i den socialdemokratiske folketingsgruppe er kendt som ”en ven af Israel”, havde ifølge DR Nyheders oplysninger efterfølgende lyst til at fremhæve nogle andre synspunkter end Mogens Lykketoft.

Sass sagde blandt andet, at Israel er det eneste reelle demokrati i Mellemøsten, og at man ikke kan klandre Israel for at være i stand til at forsvare sig selv.

Mogens Lykketoft vil ”af princip” ikke udtale sig om debatter på et lukket gruppemøde, men siger, at hans holdning til konflikten i Mellemøsten er velkendt og blandt andet fremgik af den tale, han senere på dagen i tirsdags holdt ved en pro-palæstinensisk demonstration på Gammeltorv i København.

Debatten på gruppemødet mellem Lykketoft og Sass Larsen endte ifølge DR Nyheders oplysninger i en serie af meningsudvekslinger – ifølge én deltager på mødet var der ligefrem tale om ”et verbalt slagsmål” – inden gruppesekretæren satte en stopper for diskussionen og lod ordet gå videre.