Henvisningskrav til fysioterapeut skal skrottes: Gevinst for både borgere og læger

Regeringen og Dansk Folkeparti vil gøre det muligt at få tilskud til fysioterapi uden lægehenvisning.

Det skal være muligt at få fem besøg hos en fysioterapeut uden henvisning fra en praktiserende læge om året. (Arkiv) (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Når vi rammer 2021, skal det være slut med at have en henvisning fra sin praktiserende læge for at få tilskud til fysioterapi. I stedet skal du kunne gå direkte til din fysioterapeut og stadig få støtte fra det offentlige.

Det foreslår regeringen og Dansk Folkeparti i deres fælles sundhedsreform, der blev præsenteret på et pressemøde tidligere i dag.

Og det er et fornuftigt initiativ, mener formand for Danske Fysioterapeuter Tina Lambrecht.

- Det er en fantastisk god idé. Vi ved fra udlandet, at det både er en gevinst for borgerne og for samfundsøkonomien. Ved at fjerne et led kommer patienterne hurtigere til den rette sundhedsfaglige person, og samtidig sparer det de praktiserende læger for konsultationer. Det er et dyrt og tidskrævende dobbeltarbejde, når en patient skal tilses af to faggrupper, siger hun.

Bør testes hos en mindre gruppe

Hos Praktiserende Lægers Organisation (PLO) er man lidt mere forbeholden med at bakke op om forslaget. Formand Christian Freitag tror på, at det vil betyde en aflastning af de praktiserende læger.

- Og det er vi selvfølgelig glade for. Men vi kommer ikke uden om, at der er nogle patienter, der måske vil være i tvivl om, hvorvidt de ender det rigtige sted. Man kan fejle meget andet end ondt i bevægapparatet, som vi kalder det. Nogle gange kan rygsmerter være tegn på kræft eller nyreproblemer, siger han og fortsætter:

- Det er ikke, fordi vi ikke tror, at vi har nogle gode fysioterapeuter. Det er bare en anden måde at indrette sundhedsvæsenet på.

Han så derfor gerne, at man prøvede ordningen af i en enkelt region og vurderede erfaringerne, inden det blev spredt ud til hele landet.

Loft for besøg uden henvisning

I aftalen lægger regeringen og Dansk Folkeparti op til, at der skal være et loft på fem fysioterapeutbesøg uden henvisning om året.

Hvis en patient ønsker kontakt nummer seks inden for et år, kræves der lægehenvisning på samme måde som under det nuværende system. Det skyldes, at man ønsker at sikre, at man ikke overser en sygdom hos patienten.

Det er planen, at parterne skal mødes og drøfte udformningen af ordningen i midten af 2019.

Hos Danske Fysioterapeuter er man optistisk omkring at få forslaget gennemført uanset resultatet ved det kommende valg.

- Jeg noterer mig, at der er et flertal på Christiansborg, der ønsker det. Og så har blandt andre de Radikale og Socialdemokratiet ytret sig positivt om løsningen. Så uanset valgresultatet, håber jeg, at det vil blive gennemført, siger formand Tina Lambrecht.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk