Her er de spørgsmål Thorning skal svare på

Fredag eftermiddag skal statsministeren forklare, hvad hun har vidst om Morten Bødskovs falske PET-forklaring.

Statsminister Helle Thorning Schmidt skal stå overfor Folketingets retsudvalg på fredag - da hun er kaldt i åbent samråd for at svare på spørgsmål om den sag, som Statsministeriet nu er blevet involveret i. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Hvordan, hvornår og hvorfor.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kan se frem til at blive mødt med en byge af spørgsmål på fredag klokken 13. - da hun er blevet indkaldt til åbent samråd om den såkaldte PET-sag i Folketingets Retsudvalg.

Hun skal dermed stå skoleret i den sag, der væltede Morten Bødskov (S) som justitsminister 10 december sidste år.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har onsdag ikke villet udtale sig om, hvorvidt hun allerede i november vidste, at Bødskov gav Folketinget "et forkert billede" af årsagen til aflysningen af retsudvalgets besøg på Christiania i sommeren 2012.

Det er Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, og Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, der har kaldt statsministeren i samråd for at få svar på hvad der er sket i Statsministeriet.

Thorning skal på samrådet forklare:

'Hvorvidt, hvordan og hvornår statsministeren har været orienteret om dialogen mellem Statsministeriet og Justitsministeriet om informationerne til Folketinget vedrørende begrundelsen for aflysningen af Retsudvalgets besøg på Christiania, samt hvorvidt statsministeren har været involveret i denne dialog'.

Samtidig skal statsministeren:

'Redegøre nærmere for dialogen mellem Statsministeriet og Justitsministeriet vedrørende informationerne til Folketinget om begrundelsen for aflysningen af Retsudvalgets besøg på Christiania med særlig fokus på Statsministeriets rolle og handlinger mellem den 19. november 2013 og afholdelsen af samrådet med justitsministeren om sagen den 10. december 2013."

Statsministeriet var orienteret

Helle Thorning-Schmidt er kaldt i samråd, efter at nye dokumenter viser, at Statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen, allerede i midten af november modtog mails fra Justitsministeriet.

De indeholdt udkast til en udtalelse fra Morten Bødskov, hvor den daværende justitsminister beklager, at han har bidraget til at give retsudvalget forkerte oplysninger.

Hvordan departementschefen har svaret på de mails er dog uklart.