Her er Europol-aftalen: Danmark får bedre tilbud end Norge

EU tilbyder Danmark en Europol-aftale, som giver os en tættere tilknytning end Norge.

Partilederne mødes klokken 11:30 i Statsministeriet for at drøfte Europol-aftalen, der er blevet tilbudt af EU. (Foto: Lex van Lieshout © Scanpix)

EU er nu kommet med sit tilbud om en Europol-aftale til Danmark, og det står klart, at vi kan få en tættere tilknytning til det fælleseuropæiske politisamarbejde end Norge.

Norge har en særaftale med EU om Europol, men vores naboland er ikke medlem af EU og har derfor ikke adgang til en række af de muligheder, et fuldt Europol-medlemskab giver.

Aftalen vil ifølge DR Nyheders oplysninger betyde, at Danmark fremover får adgang til oplysningerne i det såkaldte EIS, hvor vi hver dag søger efter beviser og personbeskrivelser 250 gange.

Adgangen sker ved, at Danmark har forbindelsesofficerer i Europols hovedkvarter i Haag - som i dag - og samtidig vil Europol udstationere dansktalende forbindelsesofficerer, formentlig i Danmark.

De ansatte Europol-folk skal lave hurtige søgninger for Danmark og lægge relevante danske oplysninger ind i EIS-registret.

Når Danmark vil have oplysninger fra EIS, skal Danmark ikke begrunde, hvorfor Danmark ønsker oplysningerne. Her har Danmark en fordel i forhold til Norge som netop skal begrunde.

Ordningen vil fungere sådan, at der altid er en dansk-talende Europol-ansat, som dansk politi kan kontakte, og som kan foretage søgninger for Danmark 24 timer i døgnet.

I aftalen fremgår det, at Europol skal svare Danmark hurtigst muligt.

Danmark får såkaldt observatørstatus i Europols bestyrelse. Norge, som ikke er med i EU, har kun lov til at deltage i bestyrelsesmøderne på ad-hoc basis.

Europol vil også i fremtiden automatisk sende oplysninger til Danmark, som er relevante for os. En ordning, der heller ikke gælder for Norge.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mødes med Folketingets partiledere klokken 11:30 i Statsministeriet for at drøfte indholdet af aftalen og det videre forløb.