Tema Eva Kjer Hansen-sagen

Her er kandidaterne, der kan være i spil som ny miljø- og fødevareminister

Søren Gade, Jakob Elleman og Jacob Jensen kan ifølge tre politiske eksperter være forsigtige, men logiske, bud på en ny miljø- og fødevareminister.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen flankeret af to af de mulige kandidater til ministerposten Søren Gade og Jakob Ellemann-Jensen (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Som konsekvens af De Konservatives mistillid valgte miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen tidligere i dag at trække sig som minister.

Det betyder, at en ny minister for miljø- og fødevarer skal findes - en person, som statsminister Lars Løkke Rasmussen har meldt ud, bliver præsenteret for dronningen efter weekenden.

DR Nyheder har fået tre politiske eksperter til at forholde sig til, hvem der kunne være de mest sandsynlige og logiske bud til posten som ny miljø- og fødevareminister.

Bud, der ifølge eksperterne selv, DRs politiske redaktør Uffe Tang, souschef på Politikens Christiansborg redaktion Carl Emil Arnfred og områdedirektør og chef for Public Affairs hos Operate A/S Anders Dybdal, skal tages med forbehold.

Blandt andet fordi, at der ikke er meldt noget konkret ud, og at der i øjeblikket ikke er mange på Christiansborg, der har lyst til at sige noget konkret.

De mulige bud kan være mange, men ikke desto mindre sværmer eksperternes forsigtige bud omkring de samme tre kandidater, nemlig gruppeformand Søren Gade (V), politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) og finansordfører Jacob Jensen (V).

Tre bud, som eksperterne altså mener, er mere eller mindre oplagte.

Søren Gade - den erfarne

Ifølge eksperterne kunne der være en vis logik i at tage den erfarne Søren Gade, som både har siddet som minister og i direktørstolen for Landbrug og Fødevarer. Erfaringer, der, ifølge de tre eksperter, dog både taler for og imod, at valget skulle falde på Søren Gade.

Gruppeformand Søren Gade Jensen, født 27. januar 1963

Parlamentarisk karriere

 • Forsvarsminister fra 24. april 2004 til 23. februar 2010.
 • Statsrevisor fra 28. juli 2015.

Medlemsperiode

 • Folketingsmedlem for Venstre i Nordjyllands Storkreds fra 18. juni 2015.
 • Folketingsmedlem for Venstre i Vestjyllands Storkreds fra 13. november 2007 til 23. februar 2010.
 • Folketingsmedlem for Venstre i Ringkøbing Amtskreds fra 20. november 2001 til 13. november 2007.
 • Midlertidigt folketingsmedlem for Venstre i Ringkøbing Amtskreds fra 12. oktober 1999 til 5. november 1999.
 • Kandidat for Venstre i Aalborg Vestkredsen fra 2015.
 • Kandidat for Venstre i Holstebrokredsen fra 1995 til 2010.

Kilde:ft.dk

- Man vil gerne signalere, at man fortsat varetager landbrug og fødevarers interesser, og derfor kunne Søren Gade være et bud. Han kommer fra Vestjylland og har siddet i Landbrug og Fødevarer. Han har ministererfaring og erfaring med området, lyder vurderingen fra DRs politiske redaktør, Uffe Tang.

Også områdedirektør og chef for Public Affairs hos Operate A/S Anders Dybdal peger på, at Søren Gades erfaring kunne gøre ham til oplagt ministerkandidat.

- Han har et CV, der gør ham oplagt. På den anden side er han en tung politiker og Lars Løkke har brug for en solid gruppeformand, og det taler derfor imod, at at det bliver Søren Gade, lyder det fra Anders Dybdal.

Ifølge souschef på Politikens Christiansborg redaktion Carl Emil Arnfred nævnes Søren Gade som et muligt bud på gangene på Christiansborg, men netop hans fortid i Landbrug og Fødevarer diskvalificerer Søren Gade som minister, mener Arnfred .

- Søren Gade nævnes som et bud, men hans afgang som direktør i Landbrug og Fødevarer taler lidt imod, at han kan sætte sig som miljø- og fødevareminister, lyder det fra Carl Emil Arnfred.

Jakob Ellemann-Jensen - den oplagte

Ifølge alle tre eksperter kunne Jakob Ellemann-Jensen være et oplagt og logisk valg.

- Jacob Elleman er på mange måder en dygtig politiker, med et godt navn. Han har klaret tjansen som politiksk ordfører godt – hvilket gør ham til det sikre - og måske også det mest forventelige valg, lyder det fra Anders Dybdal, der bakkes op af Carl Emil Arnfred og Uffe Tang.

De påpeger dog begge, at Ellemanns svaghed er, at han ikke har så stærke bånd til landbruget.

Politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen, født 25. september 1973

Parlamentarisk karriere:

 • Politisk ordfører. Medlem af Europaudvalget, Finansudvalget, Forsvarsudvalget, Færøudvalget, Udvalget for Forretningsordenen, Det Udenrigspolitiske Nævn og Udenrigsudvalget.

Medlemsperiode:

 • Folketingsmedlem for Venstre i Østjyllands Storkreds fra 18. juni 2015.
 • Folketingsmedlem for Venstre i Fyns Storkreds fra 15. september 2011 til 18. juni 2015.
 • Kandidat for Venstre i Århus Sydkredsen fra 2014.
 • Kandidat for Venstre i Odense Østkredsen fra 2010 til 2014.

Kilde: ft.dk

- Jakob Elleman er også et bud på en, man kunne køre direkte ind. Men han er ikke en, der har stærke bånd til landbruget, siger Carl Emil Arnfred.

- Og så er han bare for storbyagtig, lyder det det fra Uffe Tang, som iøvrigt påpeger, at Ellemanns EU begejstring kan stå i vejen for, at han er den oplagte arvetager.

Jacob Jensen - erhvervsmanden

Den tidligere AP Møller/Mærsk erhvervsmand og nuværende finansordfører Jacob Jensen er ifølge de tre eksperter også et muligt bud på en kandidat.

- Flere venstrefolk peger på, at Jacob Jensen, som også sidder i miljø- og fødevareudvalget. Han har parlamentarisk erfaring og anses som en med politisk tyngde, lyder det fra Carl Emil Arnfred.

Også Uffe Tang mener, at Jacob Jensen kunne være et bud, der dog godt kunne falde på, at han er lidt for meget erhvervsmand

– Han er lidt handelshøjskolevenstre og opdraget i Mærsk, lyder analysen fra Uffe Tang.

Og spørger man Anders Dybdal vil Jacob Jensen, lige som Jacob Ellemann, være det sikre, men også det lidt kedelige valg.

- Jacob Jensen har tilstrækkelig mange års erfaring og har vist sig som et ret godt kort. Det gør ham til et sikkert valg, men måske også et lidt kedelige valg, siger Anders Dybdal.

Finansordfører Jacob Jensen, født 26. maj 1973

Parlamentarisk karriere:

 • Finansordfører. Tidligere erhvervsordfører og kommunalordfører. Medlem af Finansudvalget, Beskæftigelsesudvalget, Skatteudvalget, Miljø- og Fødevareudvalget, Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget, Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget og Sundheds- og Ældreudvalget.

Medlemsperiode:

 • Folketingsmedlem for Venstre i Sjællands Storkreds fra 13. november 2007.
 • Folketingsmedlem for Venstre i Vestsjællands Amtskreds fra 8. februar 2005 til 13. november 2007.
 • Kandidat for Venstre i Kalundborgkredsen fra 2007.
 • Kandidat for Venstre i Nykøbing Sjællandkredsen fra 2004 til 2006.

Kilde: ft.dk

Ministerrokade er også en mulighed

Ifølge alle tre eksperter er det også en mulighed, at statsminister Lars Løkke Rasmussen vælger at finde sin nye miljø- og fødevareminister blandt de eksisterende ministre og derfor laver en ministerrokade.

Hvem, der således kunne skrive sig som kandidat, kunne ifølge Carl Emil Arnfreds oplysninger være Hans Christian Schmidt.

- Man kan heller ikke udelukke en mindre rokade, altså at Løkke vælger at placerer en fra regeringen. Det kunne være Hans Christian Schmidt, som nogle venstrekilder nævner. Han har tætte bånd til landbruget, og han har tidligere haft posten som miljøminister. Men han er dog ikke kendt som en, der kan samle henover midten, lyder det fra Carl Emil Arnfred.

Et bud, som Uffe Tang, dog synes er lidt for vildt

- Ender vi med en ministerrokade, så kunne det være Hans Christian Schmidt, som er tidligere miljøminister – men det er rent spekulativt, det tror jeg ikke faktisk ikke rigtigt på, siger Uffe Tang.

Mulighed for at Løkke trækker et wildcard

Anders Dybdal taler om muligheden for at Løkke vælger et såkaldt wildcard.

- Der er en muligheden for et wildcard - en type a la Merril (Martin Merril formand i Landbrug og Fødevarer red.) Han hev jo Jørgen Nergaard ind , siger Anders Dybdal.

- Men Merril tror jeg alligevel bliver et lidt for vildt et valg. Det kan godt tippe en tand for meget over at vedtage en landbrugspakke, der kritiseres for at udlede lidt for meget kvælstof og så indsætte en Merril på posten som miljø- og fødevareminister, lyder vurderingen fra Anders Dybdal.