Her er Mette Frederiksens nye ministerhold

Rasmus Prehn bliver fødevareminister og folketingsmedlem Flemming Møller Mortensen indtræder i regeringen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har sit nye ministerhold på plads. Her flankeres hun af Flemming Møller Mortensen (tv) og Rasmus Prehn (th). (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Rasmus Prehn (S) bliver ny fødevareminister efter Mogens Jensen, der fratrådte onsdag.

Prehn skal stå i spidsen for et nyoprettet Ministerium for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

- Han står over for en vigtig opgave. Både hvad angår fremtiden set i lyset af landbrug, fiskeri og Brexit samt den uheldige situation med minkene, siger statsminister Mette Frederiksen (S) om Rasmus Prehn.

Han var indtil i dag minister for udviklingsssamarbejde, men det område overtager Flemming Møller Mortensen (S) til gengæld.

Mortensen har været medlem af Folketinget siden 2007 og er valgt i Nordjylland.

Han er næstformand for Europaudvalget, men indtræder nu i regeringen.

- Det ser jeg frem til. Udviklingsområdet er et vigtigt område. I dag hænger det også sammen med hjemlige prioriteter, nemlig migrant- og asylområdet, lyder det fra statsministeren foran Amalienborg.

Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede de tiltrædende ministre for offentligheden på Amalienborg Slotsplads. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Ligestillingsområdet overføres til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

I det tidligere Miljø- og Fødevareministerium bliver ordet 'fødevare' fjernet fra logo og brevpapir. Fremover skal det alene hedde Miljøministeriet, som skal ledes af miljøminister Lea Wermelin (S).

Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse.

Udskiftning efter kritik

Udskiftningen kommer, efter fødevareminister Mogens Jensen (S) i går trådte tilbage.

- Det er klart, at det er helt nødvendigt for mig at have tillid fra Folketingets partier i forhold til at udøve mit erhverv. Det er min vurdering, at jeg ikke længere har den fornødne opbakning blandt Folketingets partier. Derfor har jeg i dag meddelt statsministeren, at jeg ønsker at udtræde af regeringen, sagde Mogens Jensen.

  • Det var oprindeligt planen, at regeringens nye ministre skulle i audiens på Amalienborg klokken 11. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)
  • Men medier og tilskuere ventede forgæves. Audiensen blev udskudt på grund af en positiv corona-test i statsministerens familie. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)
  • Af forsigtighedsgrunde deltog Mette Frederiksen ikke i audiensen, men dronningen fik de nye ministre præsenteret telefonisk klokken 1430. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)
  • Som ny fødevareminister kørte Rasmus Prehn (S) til audiens hos dronningen på Amalienborg. (Foto: Emil Helms © Scanpix)
  • Efter audiensen kørte kortegen med nye ministre atter ud på slotspladsen, hvor de afholdt pressemøde. (Foto: Emil Helms © Scanpix)
  • Statsministeren og regeringens to nye ministre, Flemming Møller Mortensen (th) og Rasmus Prehn (tv). (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)
1 / 6

Tidligere var det kommet frem, at lovgivningen ikke gav hjemmel til en total aflivning af mink i Danmark. En operation der forinden var blevet sat i gang.

Onsdag blev to redegørelser over forløbet offentliggjort. De viste blandt andet, at flere ministerier kendte til den manglende lovhjemmel.

Men beskederne nåede aldrig frem til statsminister Mette Frederiksen (S), før hun på et pressemøde fortalte om mink-aflivningerne.

Det var meningen, at de nye ministre skulle skulle præsenteres på Amalienborg klokken 11. Men på grund af en positiv corona-test i statsministerens familie, blev det aflyst.

Senere meddelte Statsministeriet, at Mette Frederiksen selv var testet negativ for Covid-19.

Af forsigtighedshensyn mødte statsministeren ikke dronningen fysisk. I stedet blev de nye ministre præsenteret for majestæten i telefonen.

FacebookTwitter