Her er skattedramaet time for time

Enhedslisten havde en klar aftale med regeringen om både skat og om lancering, siger partiet, der føler sig snigløbet. Få overblikket her

Ifølge regeringen forelå der ingen skatteaftale med Enhedslisten. Det gjorde der, lyder det fra Enhedslisten, der undrer sig over, at regeringen ikke bare toner rent flag. (Foto: Niels Ahlmann © Scanpix)

Tre medlemmer af regeringen har foreløbig afvist, at der forelå en aftale med Enhedslisten: finansminister Bjarne Corydon (S), økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) og udenrigsminister Villy Søvndal.Søvndal sagde sågar søndag, at det ærgrede ham, at Enhedslisten ikke havde udvist større fleksibilitet, så det havde endt med en aftale.

Men der var en aftale, lyder det fra Enhedslisten på Christiansborg. Selv planen for at gå i pressen med en skatteaftale, var på plads.

Hos Enhedslisten er man rasende over først at blive snigløbet med aftalen fredag aften, og derefter at få skudt i skoene, at man ikke var til at forhandle med. Hvorfor, spørger de, indrømmer regeringen ikke bare, at den hellere ville indgå aftale med højrefløjen?

Se nedenfor hvordan Enhedslisten oplevede forløbet om skatteaftalen sidste uge.

TIRSDAG:

Gruppenæstformand Pernille Skipper indkalder Enhedslistens hovedbestyrelse til søndag 12.00 til godkendelse af aftalen.

- Vi ville til enhver tid kunne hasteindkalde hovedbestyrelsen inden da, men dét bad regeringen os aldrig om, siger Pernille Skipper.

TORSDAG:

9.30 går Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen, gruppeformand Per Clausen og finansordfører Frank Aaen til forhandling med finansminister Bjarne Corydon (S), økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) samt departementscheferne fra de tre ministerier. EL siger bl.a. ja til at fritage hoteller fra at betale moms.

Forhandlingerne afbrydes kl. 12, da Margrethe Vestager skal flyve til Luxembourg kl. 13 for at deltage i EU's økonomiministermøde, Ecofin.

Enhedslisten får besked af regeringen om, at aftalen først skal forhandles endelig på plads lørdag, når Margrethe Vestager er tilbage fra ministermøde i Luxembourg.

Torsdag aften indkalder Pernille Skipper ekstraordinært folketingsgruppen til fredag formiddag – til godkendelse af skatteaftalen.

FREDAG:

Fredag morgen får Enhedslisten den konsoliderede aftaletekst fra Finansministeriet.

Enhedslistens presserådgiver Pelle Dragssted diskuterer lancering af aftalen med skatteminister Thor Möger Pedersens særlige rådgiver Martin Madsen: Regeringen vil mandag gå ud med sukker- og fedtafgiften alene. De to aftaler desuden, at EL kan gå i dagspressen søndag om, at der ikke bliver reduktion i overførselsindkomsterne.

11.15 mødes Enhedslistens folketingsgruppe og nikker ja til skatteaftalen med regeringen.

Kl. 13 går finansordfører Frank Aaen til finansminister Bjarne Corydon og meddeler, at der er opbakning til skatteaftalen i Enhedslistens folketingsgruppe.

15.30 går Venstre og de konservative til forhandlinger i Finansministeriet. Forhandlingerne er berammet til ca. en times varighed, men trækker ud i tre en halv time.

Kl. 19 møder finansministeren, Venstre og de konservatives forhandlere en samlet presse i Finansministeriet og meddeler, at man har indgået en skatteaftale med skattelettelser for syv mia. kroner.

Kl. 20 holder Johanne Schmidt-Nielsen et kort pressemøde på Christiansborg. Hun siger blandt andet, at Enhedslisten er rasende, ikke længere har tillid til regeringen, ikke længere er regeringens parlamentariske grundlag, og at regeringen med sin aftale med højrefløjen 'pisser' på vælgerne.

Regeringen afviser Enhedslistens udlægning og fastholder, at der aldrig var nogen aftale mellem de to parter.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk