Her kan kæmpe havmøller komme til at stå

Regeringen fremlægger 16 mulige placeringer for havmølleprojekter. Tjek selv her, om du måske får udsigt til havmøller.

Havmølleudvalget har udvalgt de mulige placeringer: De ses her med rødt: Jammerbugt Syd, Jammerbugt Nord, Sæby, Lilegrund, Vejsnæs, Djursland, Vesterhavet Syd, Vesterhavet Nord, Jammerland Bugt, Smålandsfarvandet, Rønne Bakke, Køge Bugt, Nyrup BugtHalsnæs, Samsø Nord.

Hvordan vil det se ud, hvis du fra kysten kunne se en gigantisk havmøllepark?

Skræmmer det fugletræk væk, hvis der bliver sat møller op?

Og kan man egentlig høre havmøllerne på land?

Der er talrige og følsomme hensyn at tage, når det skal besluttes, hvor vindmøller skal sættes op - også selv om det er på vand.

I en helt ny rapport, som DR Nyheder her kan offentliggøre, udpeger Havmølleudvalget nu 16 mulige placeringer for kommende havmølleprojekter.

Områderne skal nu sendes i høring, inden forligspartierne bag vindmølleaftalen efter sommerferien skal forhandle sig frem til den endelige placering.

De 16 områder, der nu er på tale, ser fornuftige ud. Det mener man i Danmarks Naturfredningsforening:

- Vi har kæmpet for, at placeringen af vindmøller ikke må gå ud over den sparsomme natur, vi har tilbage i Danmark både på land og ud langs vores kyster. Og i det udkast, jeg har set, der ser det ud som om, at man har fundet en god balance mellem hensynet til klimaet og hensynet til vores naturværdi, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Hun understreger, at Danmarks Naturfredningsforening sammen med en lang række andre organisationer og interessenter nu skal nærstudere regeringens udspil til, hvor havmøller i fremtiden kan komme til at stå.

Se hele rapporten og de 16 områder herForskellige eksperter i havmølleudvalgI marts 2012 indgik alle partier i Folketinget pånær Liberal Alliance et energiforlig, der betyder, at et kapacitet på 500 MW havmøller skal stilles op i kystnære områder i Danmark inden 2020.

Og til at finde den bedst mulig placering for de nye havmøller har regeringen nedsat Havmølleudvalget med repræsentanter fra Energistyrelsen, Naturstyrelsen Søfartssyrelsen, Energinet.dk og Risø-DTU.

For at finde frem til de 16 områder har Havmølleudvalget taget højde for alt lige fra færgeruter, havdybder, luftfart, vindforhold, naturgasledninger og ikke mindst den visuelle betydning der får for et område, når man sætter store møller op.

Og en af dem, der er meget spændt på at se, hvor de store havmøller kommer til at stå, er Jan Howardy.

Han er formand i Fritidshusejernes Landsforening, og han frygter, at de nye møller kommer til at genere hans medlemmer. Jan Howardy har en række forbehold, hvis han skal bakke op om havmøller.

- Møllerne skal stå mindst tre kilometer fra kysten. Der skal være mindst en kilometer mellem møllerne, og de skal simpelthen trækkes så langt ud, som de kan, siger Jan Howardy.

Han mener, at havmøller kan ødelægge meget, hvis de bliver placeret forkert.

- Sommerhusene har jo nu engang en naturværdi, og vi kan jo også tale om turismen. Turisme er meget vigtigt, og masser af udlændinge lejer danske sommerhuse. Og jeg tror ikke, at en udlændige vil leje et sommerhus, hvis der står en vindmølle lige ude i vandkanten, siger Jan Howardy.

De forslag til placeringer, som udvalget er kommet med, ligger alle mindst to kilometer fra kysten:

Jammerbugt Syd Jammerbugt Nord Sæby Lilegrund Vejsnæs Djursland Vesterhavet Syd Vesterhavet Nord Jammerland Bugt Smålandsfarvandet Rønne Bakke Køge Bugt Nyrup Bugt Halsnæs Samsø Nord

Facebook
Twitter