Heunicke efter smittestigning: Husk de gode vaner

Flere er registreret smittet med coronavirus, men ifølge sundhedsministeren er der ikke tegn på et større udbrud.

I et Facebook-opslag giver sundheds- og ældreministeren udtryk for bekymring over flere corona-smittede. (Foto: Philip Davali / Danske Skoleelever © Ritzau Scanpix)

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) opfordrer efter en stigning i bekræftede smittetilfælde os til at overholde retningslinjerne.

I et Facebook-opslag understreger han dog, at coronavirusset er 'under kontrol' i Danmark.

- Men måske er det lykkedes så godt, at vi nu er begyndt at slække en smule på de gode vaner, som skal holde virus nede. Det må ikke ske. Vi må for alt i verden ikke sætte det hele over styr nu, skriver han.

Heunicke skriver, at der over de seneste uger er sket en stigning i antallet af påviste coronatilfælde.

Intet større udbrud

I uge 29 blev der ifølge ministeren registreret 240 tilfælde, i uge 28 169, og i uge 27 var tallet 123.

(© Statens Serum Institut)

Men 'trods stigningen er der ikke tegn på større udbrud', påpeger han.

- Det er godt nyt, for den slags er vi ekstremt opmærksomme på ikke får lov til at ske, skriver ministeren.

- Styrelsen for Patientsikkerhed står for den aktive smitteopsporing, og de melder også, at der ikke er vedvarende smittekæder, der er ude af kontrol. Antallet af nyindlagte ligger desuden stadig stabilt på et lavt niveau.

Derfor er det afgørende, at smitten holdes nede, mener Heunicke.

Omfattende test er ikke årsag

Tirsdag og onsdag i denne uge har smittetallet vist en opadgående tendens. Her var der henholdsvis 48 og 40 nye smittede ifølge Statens Serum Institut.

Det bed også Christian Wejse, der er speciallæge i infektionssygdomme og lektor i global sundhed på Aarhus Universitet, mærke i, da tallene udkom onsdag.

- Der har været en tendens i mere end en uge efterhånden til, at tallene har været lidt højere end i starten af juli, sagde han og forklarede, at det er svært at tilskrive udviklingen mere omfattende test.

Følg retningslinjerne

- Jeg tror ikke, at der er en hidsigere smitteopsporing. Det har jeg i hvert fald ikke hørt om.

Magnus Heunickes Facebook-opslag slutter af med at opfordre til at holde afstand, vaske og spritte hænder, hoste eller nyse i ærmet, undgå håndtryk eller kram og generelt holde en god hygiejne.

- Vores strategi hviler som bekendt på test, opsporing og isolation. Men først og fremmest hviler den på, at vi alle gør os umage med at følge retningslinjerne og de gode råd, skriver ministeren.

/ritzau/