Heunicke får grønt lys til mundbind i sundhedsvæsenet og kortere gyldighed af test

Epidemiudvalget var mandag aften i fuld gang med at godkende, hvilke restriktioner, der skal genindføres.

I går kunne regeringen fortælle, at man blandt andet ønskede at genindføre mundbindet i sundhedssektoren.

Samtidig skulle den periode, hvor en negativ test giver et grønt coronapas sættes ned, så en gyldig PCR-test fremover kun vil gælde i 72 timer, mens en kviktest vil gælde i 48 timer.

Begge dele har man nu fået opbakning til, fortæller Magnus Heunicke (S), efter netop at have forladt mødet i Folketingets epidemiudvalg, der nu skal diskutere resten af indstillingerne fra regeringen.

- Jeg har fået grønt lys til mundbind i sundhedsvæsenet for besøgende og medarbejdere, og så har jeg fået grønt lys til at indskrænke gyldigheden af en negativ test i forhold til et gyldigt coronapas.

Selvom en række andre ministre fra regeringen stadig venter på at få opbakning til restriktionerne på deres område, så tillader Magnus Heunicke sig at glæde sig over, at han har mødt opbakningen fra en bred kreds af partier.

- Jeg synes, at vi havde en lang og god diskussion, og jeg er glad for, at der er en bred opbakning til de forslag, jeg var inde med her, selvom der var nogle partier, der ikke kunne bakke op.

Kalder det nødvendige tiltag gennem vinteren

Da Epidemiudvalget i sidste måned vedtog, at corona igen blev samfundskritisk sygdom fra den 11. november var meldingen, at den kun skulle være det frem til den 11.december.

Det betyder, at de restriktioner der bliver vedtaget, kun gør sig gældende indtil 11. december, hvis ikke man forlænger coronas status som samfundskritisk sygdom.

Det forventer Magnus Heunicke, at man til den tid vil gøre, og at mundbind og andre restriktioner dermed vil fortsætte et godt stykke ind i vinteren.

- Indtil videre varer det i den periode, hvor covid-19 er en samfundskritisk sygdom. Det er et par uger endnu, men min forventning er, at covid selvfølgelig ikke vil forsvinde fra det danske samfund, når vi når ind i december måned.

- Vi skal være rustet så godt som muligt for at komme igennem den her vinter, og der er de her tiltag nødvendige, siger Magnus Heunicke.

Testkøer og dobbeltkonfekt

Der er kæmpeknald på testkøerne, bliver det ikke bare værre, nu hvor I sænker levetiden på test?

- Jo, de uvaccinerede skal have nogle flere test, og det kræver, at vi opskalerer. Allerede fra i morgen er vi klar til at skrue op for kapaciteten. Det gør vi med private udbydere, der kan levere antigentest (kviktest, red.).

Vil du garantere, at der fra på mandag ikke vil være lang kø?

- Jeg kan jo ikke garantere, at der ikke vil være nogen pukler nogle steder og noget kø, men vi gør, hvad vi kan. Dels opskalerer vi, og dels er vi ved at indføre, at nogle af de test, vi laver på vores skoler, kan blive hjemmetest, siger Magnus Heunicke.

Der er nogle af ordførerne, der inden mødet har sagt, at der ikke skal være dobbeltkonfekt. Altså at man på en arbejdsplads, der har indført krav om coronapas, ikke også skal være underlagt krav om mundbind. Kan man lave nogle undtagelser?

- Nej, jeg tror, at vi må lytte til eksperterne, der siger, at det er vigtigt, at der er nogle klare regler, der gælder, og at der ikke skal være for store forskelle på, hvilke regler det er der gælder.

Epidemiudvalget diskuterer aftenen igennem, hvilke andre af regeringens foreslåede restriktioner, der skal have opbakning fra partierne.

FacebookTwitter