Heunicke får næse for at nøle med minkviden - men ministertaburetten vakler ikke

Ministeren oplyste ikke i tide om mulig trussel mod mulig coronavaccine, lyder kritikken.

Enhedslisten, SF og blå blok giver Magnus Heunicke en politisk næse. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Siden regeringen på et pressemøde i november gjorde det klart, at samtlige mink i Danmark skulle aflives, har meldingen kastet en masse rod af sig.

I dag blev der så føjet et nyt kapitel til sagen, efter at der uden om regeringen blev dannet et flertal for at give sundhedsminister Magnus Heunicke (S) en såkaldt næse.

Næsen bliver givet, fordi ministeren ikke advarede Folketingets covid-19-følgegruppe om, at mutationer i coronavirus fra mink kan udgøre en trussel for en kommende vaccine.

Den viden kom ministeren i besiddelse af den 22. september i et notat fra Statens Serum Institut, og ministerens nøleri er kritisabelt, lyder det fra Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund.

- Det er afgørende, at vi får sendt et klart signal om, at så væsentlige oplysninger, der har konkret betydning for folkesundheden i Danmark, bliver videregivet, når de havner på ministerens bord, siger han.

En næse er den populære betegnelse for en kritik af en politikers handlinger. En politiker kan for eksempel få en næse for at begå fejl i sagsbehandlinger eller for at tage beslutninger mod bedre vidende.

Det er sjældent, at næser får parlamentariske eller andre politiske konsekvenser. Derimod kan et flertal i Folketinget i yderste konsekvens tvinge en minister til at gå af ved at udtrykke et mistillidsvotum.

I de her tilfælde får næsen ingen konsekvenser for Heunicke. Han bliver ikke væltet, lyder det fra Enhedslisten.

Venstre vil egentlig helst bare vælte regeringen

Det er samtlige blå partier, Enhedslisten og SF, der er blevet enige om at udtale kritik af Magnus Heunicke.

Ifølge Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, er næsen langtfra nok.

- Helt grundlæggende synes vi, at regeringen burde gå af. Vi mener, at der skal nedsættes en undersøgelseskommission, som kan komme de spadestik dybere, så vi rent faktisk ved, hvad der er foregået.

Martin Geertsen (V) kræver en undersøgelseskommission. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

De Konservatives opbakning til næsen skyldes, at man føler sig ført bag lyset, forklarer sundheds- og fødevarerordfører Per Larsen.

- Når der er oplysninger af væsentlig karakter, som ikke tilgår følgegruppen og Folketinget, er der selvfølgelig grundlag for at udtale kritik af ministeren. Det kan ikke være anderledes. Vi er ikke blevet inddraget i det omfang, vi skulle, og vi har ikke fået de informationer, vi skulle have, siger han.

Heunicke: 'Det tager jeg til efterretning'

Sundhedsministeren siger, at han naturligvis altid lytter til kritik.

- Vi har kun én interesse, og det er at orientere så meget som muligt, så snart vi har oplysningerne. Det har vi bestræbt os på at gøre, og hvis man ikke er tilfreds med det, må jeg tage det til efterretning, og så må vi gøre det endnu bedre, lyder det fra ministeren.

Formelt modtager Heunicke først næsen i næste uge i forbindelse med et udvalgsmøde i Sundheds- og Ældreudvalget.