Heunicke erkender løftebrud over for patienter - giver corona skylden

Alle indlagte patienter har stadigvæk ikke en patientansvarlig læge eller sygeplejerske, selvom Socialdemokratiet lovede det for flere år siden.

Flere patientforeninger retter nu skarp kritik af sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og kalder den manglende handling på området for 'katastrofalt', 'skuffende' og for 'løftebrud'. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Løftet var klokkeklart, da Socialdemokratiet fremlagde sit store sundhedsudspil i 2018. Men fire år senere - og efter tre år med regeringsmagten - så har Socialdemokratiet stadig ikke levet op til løftet:

Alle indlagte patienter skulle have en patientansvarlig læge eller sygeplejerske i 2020, stod der i regeringspartiets sundhedsudspil i 2018.

Magnus Heunicke, er det løfte blevet indfriet?

- Nej, det er det ikke endnu, erkender sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Både Danske Patienter og Gigtforeningen har udtrykt stor frustration over den manglende handling fra regeringen. Og Ældresagen anklager regeringen for løftebrud.

Har de ret i, at det er et løftebrud?

- Ja. Altså jeg må jo indrømme, at vi godt ville have gjort det her før. Men nu kom der corona, som vores sundhedsvæsen skulle håndtere. Det har selvfølgelig betydet, at vi har været nødt til at skyde nogle af de andre ting, siger Magnus Heunicke.

- Men det ændrer overhovedet ikke på, at det er ekstremt vigtigt, at den ordning med patientansvarlige læge – som egentligt er aftalt for flere år siden med vores regioner, men som ikke er kommet ud at virke endnu – at den skal vi have til at virke, siger Magnus Heunicke.

Hvorfor har I ikke indfriet løftet?

- Det er jo ikke nogen hemmelighed, at sundhedsreformen har måtte vente på, at vi kom et bedre sted hen i forhold til den pandemi, som sundhedsvæsenet skulle håndtere.

Så det er på grund af corona?

- Ja.

Gør det ikke ondt at indrømme et løftebrud?

- Jo. Men jeg må også være ærlig og sige, at sundhedsvæsenet har været udsat for den her coronapandemi, så der er altså nogle ting, som vi lige har måtte håndtere først, og så måtte det her altså komme i anden række. Og det kommer så også nu og er en del af vores sundhedsreformudspil, som vi forhandler med partierne, siger Magnus Heunicke.

Hos foreningen Danske Patienter mener man dog ikke, at corona kan bruges som undskyldning for, at patientansvarlig læge ikke blev indført som lovet i 2020.

- Altså den patientansvarlige læge skulle jo være godt implementeret inden corona. Corona er ikke en undskyldning, siger direktør i Danske Patienter, Morten Freil.

Samme indvending kommer fra Ældresagen.

Hør sundhedsminister Magnus Heunicke i videoen nedenfor.

Konsekvenser for patienterne

Hvad er konsekvenserne for patienterne på landets sygehuse, at ikke alle har en patientansvarlig læge eller sygeplejerske?

- Konsekvenserne er, at man som patient i de her længerevarende forløb nogen gange har mange spørgsmål, og at man ikke rigtig føler, at der helt kommer svar på de spørgsmål. Og det kan også være sådan, at man føler sig lidt som kastebold og lidt bliver kastet rundt mellem forskellige afdelinger, siger sundhedsministeren og tilføjer:

- Det er meget vigtigt, at man som patient i et længerevarende forløb – det kan være kroniske patienter eller andre, som er længerevarende indlagte – at de har én læge, som har ansvaret for deres forløb, og som kan rådgive og vejlede og give tryghed om de mange spørgsmål, man har, siger Magnus Heunicke.

Vil du undskylde til de patienter, som har oplevet at være en kastebold, fordi de ikke har en patientansvarlig læge, som I havde stillet dem i udsigt?

- Jamen jeg vil da i hvert fald sige, at jeg håber på forståelse for, at vores sundhedsvæsen har været udsat for et ekstremt pres, og vores medarbejdere har været enormt omstillingsparate og har håndteret covid-patienter, men jo i den periode også håndteret alle kræft- og hjertepatienter. Så selvfølgelig beder jeg om forståelse for, at det har kunnet mærkes hos andre patientgrupper.

Er der overhovedet flere patienter, som har fået tildelt en patientansvarlig læge, mens I har siddet i regering?

- Ja, det er faktisk et godt spørgsmål, siger Magnus Heunicke og tilføjer:

- Det er stadigvæk vores mål, og det er også en del af vores sundhedsreform, som vi forhandler netop nu.

Mathilde Langballe tror selv på, at hvis hun havde haft én tilknyttet læge til sin behandling, så havde hun undgået at blive fejlmedicineret. (© (C) DR Nyheder)

Mathilde Langballe er en af de patienter, som ikke har haft en patientansvarlig læge eller sygeplejerske tilknyttet sit behandlingsforløb.

Hun er nu blevet mere syg, fordi hun for fem år siden fik ordineret medicin, der ikke tog højde for hendes sygdomshistorik. Læs mere om hendes historie i artiklen her.

Uvist hvornår S vil indfrie løftet

I det sundhedsudspil, som regeringen fremlagde i sidste måned, bliver løftet fra 2018 om patientansvarlig læge til alle indlagte patienter ikke gentaget. I stedet står der nu, at regeringen 'vil igangsætte et arbejde for at styrke og fremme ordningen'.

Nu nævner du selv jeres egen sundhedsreform flere gange. Men der står der jo ikke i jeres udspil til den reform, at I vil indføre det for alle patienter inden en bestemt dato, som der stod i jeres oprindelige udspil fra 2018?

- Nej, for nu skal vi forhandle med partierne, og sagen er den, at det faktisk allerede er aftalt. Det blev aftalt med den tidligere regering og Danske Regioner. Men man må jo bare sige, er den aftale så blevet overholdt og implementeret og ført ud i livet? Nej, det er den jo ikke - i hvert fald ikke alle steder, siger Magnus Heunicke.

Men hvilken dato kan patienterne se frem til, at det her løfte bliver opfyldt?

- Vores mål er, at vi får lavet en aftale med partierne. Og så ønsker vi allerede derefter at begynde at implementere det.

Men hvis det står til dig, hvilken dato skal det så være indført?

- Jamen, så hurtigt som muligt, siger Magnus Heunicke og tilføjer:

- Jeg kommer ikke til at komme med nogen datoer nu her. Jeg synes, det vil være forkert, når vi nu er på vej ind i nogle politiske forhandlinger.

Er det ikke lidt en falliterklæring, at I lover, at det skal indføres for alle patienter i 2020, og nu kan du ikke engang stille patienterne en dato i udsigt?

- Nej, det synes jeg ikke. Jeg synes, der er en god forklaring på, hvorfor vi ikke kunne leve op til det her 2020-mål, og det er corona-pandemien, siger sundhedsministeren.

Men hvis det er så vigtigt for jer, så skylder du vel at sige, hvornår du satser på at det bliver indført?

- Ja, det ser jeg også frem til at gøre, men der skal vi altså lidt længere frem i de politiske forhandlinger. Det lyder måske som lidt en halvkedeligt svar, det erkender jeg så.