Heunicke skal forklare KL-indblanding i udrulning af lyntest på plejehjem

Lyntest af ansatte på plejehjem blev nedprioriteret af Sundhedsstyrelsen efter dialog med KL.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skal i samråd svare på, hvorfor lyntest af ansatte på plejehjem endte med ikke at få topprioritering i Sundhedsstyrelsens anbefalinger om lyntest fra december. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Flere partier på Christiansborg vil have sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at redegøre for, hvad der skete med prioriteringen af lyntest på plejehjem i december måned.

Det sker, efter DR i går kunne afsløre, at Kommunernes Landsforening (KL) den 17. december ændrede i en pressemeddelelse om udrulning af lyntest fra Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen var klar til at melde en ny anbefaling ud i en pressemeddelelse om, at ansatte på plejehjem hurtigst muligt skulle lyntestes to gange om ugen for at stoppe spredningen af coronavirus blandt plejehjemsbeboere.

Men KL, der som interesseorganisation repræsenterer landets 98 kommuner, omskrev i pressemeddelelsen. Herefter ændrede Sundhedsstyrelsen i prioriteringen, så hyppige lyntest af plejehjemspersonale alligevel ikke blev meldt ud som en topprioritet for myndighederne i december, men som noget, der kunne indføres "på sigt".

Det afslører interne mails mellem Sundhedsstyrelsen, KL og Sundhedsministeriet, som DR har fået aktindsigt i.

V og K vil have minister i samråd

Både Det Konservative Folkeparti og Venstre vil have sundhedsministeren til at forklare sig på et samråd.

- Igen er vores sårbare ældre kørt over. Det er dybt kritisabelt, at KL tramper på vores ældre, og regeringen ikke har sat foden ned. Kalder i samråd, skriver formand for Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg, Jane Heitmann (V) på Twitter.

SF's sundheds- og ældreordfører, Kirsten Norman Andersen har allerede stillet spørgsmål til Magnus Heunicke.

Hun vil have sundhedsministeren til at svare på, hvad hans holdning er til, at Sundhedsstyrelsen ændrede i sine anbefalinger om udrulning af lyntest af ansatte på plejehjem efter dialog med KL i december. Særligt set i lyset af, at der var en stigning i smitteudbrud og dødsfald med coronavirus blandt plejehjemsboere henover jul og nytår.

"Rystende læsning"

Også DF og Enhedslisten er kritiske over, at lyntest blandt plejehjemspersonale fik en lavere prioritering i Sundhedhedsstyrelsens anbefalinger fra midten af december, efter Sundhedsstyrelsen havde været i kontakt med KL. Begge partier kræver en redegørelse fra sundhedsministeren.

- Det er temmelig rystende læsning. Der er ingen tvivl om, at det har haft direkte konsekvenser for menneskeliv, siger Enhedslistens Peder Hvelplund til Ritzau.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, pointerer, at nedprioriteringen af lyntest blandt ansatte på plejehjem strider mod politiske ønsker om at beskytte de ældre mest muligt mod coronavirus.

- Vi har jo efterlyst flere gange, at der skulle komme nogle anbefalinger om test af plejehjemspersonale. Det personale ude i kommunerne, der har med de mest sårbare ældre at gøre, siger Liselott Blixt til Ritzau.

Mangel på udgående testkapacitet

Hos KL understreger direktør Christian Harsløf, at KL ikke ville ændre i Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

- Nej, Sundhedsstyrelsens anbefalinger er Sundhedstyrelsens anbefalinger. Men vi har haft en dialog med Sundhedsstyrelsen om, hvordan man udnytter den testkapacitet, der var til rådighed på det tidspunkt, siger han til DR.

Sundhedsstyrelsens vicedirektør, Helene Probst, fastholder over for DR, at Sundhedsstyrelsens hovedprioritet i december var at få lyntestet ansatte på plejehjem. Men at det ikke var praktisk muligt at føre ud i livet på det tidspunkt.

- Vi møder så bare, at den testkapacitet, vi har, ikke er udgående, så den kan ikke komme ud på plejehjemmene. Det er simpelthen en forhindring for, at vores anbefaling kan blive implementeret, siger hun.

Efter denne artikel blev udgivet, har Statens Serum Institut på grund af en tidligere fejl opdateret sine tal over plejehjemsbeboere, der er bekræftet døde med coronavirus. Grafikken i denne artikel er baseret på de tidligere tal og viser derfor et lavere antal døde end det opdaterede tal. Det nyeste tal viser, at der døde 474 plejehjemsbeboere med coronavirus frem for 325 fra 20. december 2020 til 1. februar 2021.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter