Heunicke står fast efter kritik af for meget corona-magt: Beslutningerne skal træffes af sundhedsministeren

Regeringen er klar til at forhandle om en ny epidemilov - men det bliver ikke efter svensk forbillede, fastslår sundhedsminister.

Beslutningerne om, hvor mange vi må være sammen - eller om hele samfundet skal lukke ned som i foråret - skal også ved fremtidige sundhedskriser træffes af regeringen.

Nærmere bestemt hos sundhedsministeren. Og hvis partierne i Folketinget er uenige, så må de vælte ministeren, lyder det fra den nuværende af slagsen, Magnus Heunicke (S).

- Som jeg ser det, må det være et ansvar, som man som regering står på mål for og er parlamentarisk ansvarlig for over for Folketinget.

- Så hvis regeringen rykker videre end det, Folketinget vil acceptere, og man mener, der er belæg for det, så er det sådan som i alle andre sager, at så har vi jo negativ parlamentarisme, siger han med henvisning til, at regeringen ikke må have et flertal imod sig.

Tilbage i marts måned gav samtlige partier Folketinget i al hast regeringen bemyndigelse til at kunne indføre forsamlingsforbud, begrænse private fester, diktere åbningstider i nattelivet og indføre krav om mundbind i den offentlige transport.

Men flere af partierne har siden hen kritiseret regeringen for at have handlet 'enevældigt' og krævet, at sundhedshedsmyndighederne får mere indflydelse på de beslutninger, der træffes.

Folketingets partier gav tilbage i marts regeringen vidtgående beføjelser for at kunne iværktsætte tiltag, der skulle stoppe coronasmitten hurtigt. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Efter sommerferien pålagde et flertal uden om regeringen, at den inden udgangen af september skulle se epidemiloven, altså rammerne for håndteringen af coronakrisen, efter i sømmene.

- Det er en kæmpe opgave. Den hidtidige epidemilov var mere end 100 år gammel og var ikke rustet til at håndtere den her pandemi, så vi måtte gennem to hastebehandlinger i Folketinget, siger Magnus Heunicke.

Regeringen er dog klar til at sende et udkast til en ny epidemilov i høring og indkalde partierne til forhandlinger.

- Vores mål er at få en bred aftale og en lov, som er så robust, at den også kan stå fremover og ikke skal ud i nye hastebehandlinger, siger Magnus Heunicke.

Venstre: Regeringen vil omfordele magten

Et af de partier, der er klar til at rulle de beføjelser, som regeringen fik ved hastelovgivningen i marts tilbage, er Venstre.

Partiet har fremlagt sit eget udspil til en ny epidemilov med en række forslag, der giver mere gennemsigtighed og beslutningsmagt til myndighederne.

Blandt andet foreslår Venstre at oprette en national epidemikommission med repræsentanter for myndighederne, der har indstillingsret over for regeringen.

- For os er det afgørende, at vi sikrer en langt større demokratisk kontrol og langt større åbenhed og transparens omkring beslutninger, så man kan skelne mellem, hvad der sundhedsfaglige beslutninger, og hvad der er ren politik, siger politisk ordfører for Venstre Sophie Løhde.

Venstres politiske ordfører Sophie Løhde. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Venstre var tilbage i marts måned med til at give regeringen de beføjelser, som partiet nu er klar til at fjerne igen.

Men dengang var der ingen, der ønskede at stå i vejen for, at regeringen kunne træffe hurtige beslutninger i forsøget på at få coronasmitten under kontrol, siger Sophie Løhde.

- Derfor viste partierne i Folketinget en nærmest uset grad af tillid til regeringen, så den fik plads til at handle. Og det er den tillid, regeringen ikke altid har behandlet lige ordentligt, siger hun.

Heunicke åben - men afviser svensk model

Sundhedsminister Magnus Heunicke har nu indkaldt Folketingets partier til drøftelser om den kommende epidemilov.

Den skal være på plads inden den nuværende lov udløber i marts med den såkaldte 'solnedsgangsklausul'.

Venstres forslag om en epidemikommission med myndigheder og eksperter, der kommer med indstillinger til regeringen, er spændende, mener ministeren.

- Jeg synes, det er en glimrende ide at få defineret klart, hvordan myndighederne spiller ind. Men jeg mener stadig, at det bør være sådan, at et Folketing til enhver tid kan se på, om deres regering agerer tilstrækkelig fornuftigt.

Loading preview...

Men der kan komme flere forskellige modeller i spil i de kommende måneder, lyder det fra Magnus Heunicke.

- Om det skal være en egentlig epidemikommssion eller en indsatsgruppe, som den vi har, eller en tredje struktur, det må vi se på.

- Der er mange lande, der har lavet forskellige modeller. Vi skal finde den danske model, og vores mål er altså at finde et setup i en lovgivning, som kan vare mange årtier frem.

I Sverige har man en model, hvor det alene er en sundhedsdirektøren, der bestemmer. Er det vejen frem?

- Det vil jeg ikke anbefale. Jeg mener, det bør være et Folketing, der har muligheden for at stille en minister til ansvar.

Facebook
Twitter