Heunicke: Udbredelsen af B117 bliver afgørende for, hvilke kommuner der kan genåbne

Smitten med den britiske coronavariant i 'klynger af kommuner' bliver rettesnoren i en regional genåbning.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) peger på udbredelsen af B117 som den afgørende faktor i en regional genåbning. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Den afgørende faktor for en regional genåbning er B117 - og udbredelsen af den britiske coronavariant.

- De områder, som har lav udbredelse af B117 - det er dér, det vil være mest realistisk at se på en regional genåbning, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

- Jeg siger ikke, at det nødvendigvis skal være regionsgrænser, men nogle klynger af kommuner - nogle landsdele, uddyber han.

Tidligere i dag offentliggjorde Statens Serum Institut et nyt kontakttal for den britiske coronavariant, der er mere smitsom end den version, vi har været vant til det sidste års tid.

Tallet er 1,25, hvilket betyder, at smitten spreder sig. 10 smittede mennesker smitter 12-13 andre.

Men det er et nationalt tal.

- B117 har spredt sig med forskellig kraft i forskellige dele af Danmark. Den vil få overtaget over smitten i samfundet rundt om i landet på forskellige tidspunkter, forklarer Magnus Heunicke.

Det er forventningen, at B117 i løbet af nogle uger vil være den dominerende corona-variant, og altså den, som myndighedernes opmærksomhed er rettet imod.

Flere partier har længe presset på for at lade for eksempel mindre butikker åbne eller flere skoleelever vende tilbage til undervisningen, dér hvor smittetallene er lavest.

'Så hurtigt og så meget som muligt'

I sidste uge åbnede regeringen også for alvor for at se på den mulighed, da statsminister Mette Frederiksen (S) for første gang nævnte regionale og lokale genåbninger i et interview med Berlingske.

Den noget mere konkrete udmelding fra sundhedsministeren kommer på en dag, hvor forskere bag det såkaldte Hope-projekt på Aarhus Universitet, der følger vores trivsel under coronakrisen, har sporet et knæk i tilliden til regeringens coronastrategi.

Og Magnus Heunicke forstår udmærket frustrationen.

- Vi begynder at være slidte. Mange af os kunne godt bruge at komme i gang igen med nogle af de ting, vi savner.

- Mit budskab er, at vi kommer til at åbne det her samfund så hurtigt og så meget, som det overhovedet er muligt. Og det kommer til at foregå i etaper - noget regionalt, noget på landsplan, men vi bliver nødt til at gøre det skridt for skridt, fordi vi har de her coronavarianter, der har potentialet til at lægge sundhedsvæsnet ned. Det kan vi ikke risikere, siger han.

Uhyre vanskelig opgave

Regeringens eksperter er i gang med at regne på, præcis hvor meget det er muligt at slække på restriktionerne forskellige steder i landet. Men de har måttet vente lidt med at sætte tal i regnearkene, fordi effekterne af, at de mindste skolebørn har fået lov at vende tilbage til de fysiske klasselokaler, lige skulle vise sig.

- Nu har de nogle tal at putte ind i deres regnemaskiner, og jeg ser frem til at få resultaterne af det arbejde, siger Magnus Heunicke.

Samtidig erkender han, at kommunikationsopgaven med at forklare, hvorfor regeringen lader noget åbne og holder andet lukket, kun bliver sværere nu.

- Det er en uhyre vanskelig opgave, men det er afgørende, at der i befolkningen er en tillid til de oplysninger, vi kommer med og den kurs, vi lægger - også når vi er nødt til at justere kursen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter