Hidtil hemmeligholdte beregninger: Forsvarligt at genåbne frisører og fysioterapeuter

Antallet af smittede vil fortsætte med at falde, selvom liberale erhverv genåbnes, vurderer eksperter.

Faglig direktør for Infektionsberedskab i Statens Serum Institut Kåre Mølbak ville i går ikke fremlægge beregningerne, der understøttede regeringens beslutning om at genåbne mere end hidtil varslet. Nu er beregningerne dog fremme. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Det er sundhedsmæssigt forsvarligt at genåbne en række liberale erhverv.

Det viser beregninger fra en ekspertgruppe ved Statens Serum Institut (SSI), og dermed understøtter regeringens eksperter den kurs, som statsminister Mette Frederiksen (S) var afsender på i aftes.

Beregningerne har regeringen sendt til partilederne her til eftermiddag, og DR Nyheder er kommet i besiddelse af dem i et notat. Notatet er siden første version af denne artikel blevet gjort tilgængeligt på SSI's hjemmeside.

I aftes afviste faglig direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak at lægge beregningerne frem, da de indgår i "en politisk proces".

Af notatet kan man se, at regeringen har bedt Statens Serum Institut regne på, hvor mange indlagte der vil være, hvis de såkaldte liberale erhverv genåbnes. Der findes ingen præcis definition af liberale erhverv, men i notatet nævnes frisører og fysioterapeuter som eksempler.

Det kan også være eksempelvis ejendomsmæglere, advokater og tandlæger.

Beregningerne er lavet med udgangspunkt i den genåbning, der allerede er annonceret - og derudover med tilføjelse af liberale erhverv.

Her fortæller en frisør, at hun er helt klar til at genåbne. Artiklen fortsætter efter videoen.

Fortsat faldende antal indlagte

Af notatet fremgår det, at Statens Serum Institut antager, at 27.000 personer vil begynde at arbejde igen, hvis de liberale erhverv får lov at åbne igen.

- Simuleringerne viser, at såfremt alle eller halvdelen af den voksne befolkning fortsætter med at holde fysisk afstand som niveauet før påske, så har vi højst sandsynligt allerede set den maksimale belastning på intensive sengepladser, fremgår det af notatet.

Med andre ord: Selv med en genåbning af de liberale erhverv, vil antallet af indlagte danskere fortsætte med at falde, såfremt vi bliver ved med at holde afstand.

Gør vi det, anslås det, at antallet af indlagte på intensiv afdeling vil ligge et sted mellem 24 og 197 personer. Det er dog mest sandsynligt, at det vil ligge omkring 56 indlagte patienter, fremgår det af beregningerne. Lige nu er 89 patienter indlagt på et intensivt afsnit.

Den sorte streg viser den mest forventelige udvikling i antallet af indlagte på intensiv ved genåbning af de liberale erhverv. Halvdelen af simulationerne ligger over den sorte kurve - den anden halvdel under. (© Statens Serum Institut)

Fysisk afstand er afgørende forudsætning

Værre ser det ud, hvis vi kun holder normal fysisk afstand som før coronakrisen. I så fald skønner Statens Serum Institut, at mellem 28 og 594 personer vil blive indlagt på intensiv afsnit. Her vil hver peson i gennemsnit smitte 1,14 andre personer - det såkaldte effektive reproduktionstal.

Holder vi samme afstand som før påske, vil smittetrykket imidlertid være helt nede på 0,75.

Statens Serum Institut advarer i notatet om, at afstand fortsat vil være nødvendigt.

- Hvis den voksne befolkning derimod ophører med at holde fysisk afstand, så forventes der en kraftig stigning i belastningen både alment og på intensiv fra medio juni, lyder det i notatet.

Den sorte streg viser den mest forventelige udvikling i antallet af indlagte på intensiv. Som det ses, så vil antallet af indlagte på intensiv være væsentligt højere, hvis vi ikke holder afstand.

Beregningerne er lavet før pressemødet med statsministeren i aftes. Siden mødtes Mette Frederiksen med partilederne, der præsenterede en ønskeliste for statsministeren.

Her kan du se, hvordan en respirator fungerer. Artiklen fortsætter efter videoen.

Efter mødet har Statsministeriet bedt en ekspertgruppe ved Statens Serum Institut om at regne på genåbning af en række andre forslag. Det er blandt andet caféer, restauranter, retssystemet, 9.-10. klasse, efterskoler, højskoler, ungdomsuddannelser, videregående uddannelser samt idræts- og foreningslivet.

Resultatet af de beregninger foreligger ikke endnu.

Artiklen er opdateret klokken 21.27 med link-henvisning til det fulde notat, efter det er blevet offentliggjort på Statens Serums Instituts hjemmeside.