Historisk milliardaftale om togfond er faldet på plads

Enhedslisten, DF og regeringen har landet en milliardaftale om fremtidens togdrift i Danmark.

Enhedslisten, DF og regeringen har landet en historisk milliardaftale om fremtidens togdrift i Danmark.

Danskerne kan dermed se frem til hurtigere tog og kortere rejsetid. Det er i hvert fald målet med aftalen om Togfonden til 28,5 milliarder kroner, som regeringen tirsdag blev enig med Dansk Folkeparti og Enhedslisten om.

- Vi får nu timefdrift mellem vores byer, og vi kommer til at opleve, at der kommer eltog på vores skinner, siger en glad Pia Olsen Dyhr, da hun træder ud af forhandlingslokalet.

Forhandlinger brød sammen

Forhandlingerne om Togfonden var ellers lige på trapperne i går, mandag, men strandede efter et pludseligt ønske fra Dansk Folkeparti om muligheden for at lave en letbane til Billund i stedet for en almindelig jernbane.

Jernbanen var regeringen og Enhedslisten ellers parat til at acceptere.

De kuldsejlede forhandlinger gav vrede meldinger fra både regeringen og Enhedslisten.

DF: Vi har landet en god aftale

Kim Christiansen, trafikordfører fra Dansk Folkeparti er glad for at parterne har landet 'en god aftale'.

Mulighederne for en letbane til Billund vil i løbet af de nærmeste måneder blive undersøgt.

- Nu tager vi stilling til, hvad de ønsker lokalt - er det en letbane, eller er det en jernbane - og så mødes vi i april og tager stilling til det der, siger Kim Christiansen.

EHL: Glæde over at Ringsted er i spil

Ringsted kan fortsat blive et stop for nye superlyntog, og det vækker glæde hos Enhedslistens trafikordfører, Henning Hyllested, der har kæmpet for at få Ringsted med på ruten.

- Vi er blevet imødekommet på en række felter. Ringsted er igen i spil som et sted, superlyntogene kan stoppe, siger Henning Hyllested.

Ringsted og dermed Vestsjælland kan måske stadig få adgang til de nye superlyntog, som er et resultat af aftalen mellem regeringen, DF og Enhedslisten om en togfond.

Statsministeren glæder sig over aftale

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) glæder sig også over, at Togfonden efter mange forhandlinger endelig er faldet på plads.

- Det er et projekt, som vil blive foldet ud over de næste mange år. Det er godt, at regeringen, Enhedslisten og Dansk Folkeparti har fundet hinanden i den her sag. Det er en aftale, som vil gøre det nemmere for den enkelte dansker og skabe kortere rejsetider, siger statsministeren, da hun kommer ud fra spørgetimen i Folketingssalen.

Kun de største byer får garanti for superlyntog

Selvom Ringsted er i spil som muligt stop for super-lyntogene er det kun København, Aarhus, Odense og Aalborg, der kan være sikre på at blive stoppested for nye superlyntog.

Den endelige køreplan fastlægges først senere.

Se hele pressemødet med de tre parter umiddelbart efter, at aftalen kom i hus, i videoen i toppen af artiklen.