Hjælp til ofre for menneskehandel bygger på gætværk

Regeringen er på vej med ny handlingsplan mod menneskehandel. Men ingen ved, om kronjuvelen i hjælpen virker.

Mange af de handlede kvinder, der sendes hjem, er tilbage i samme desperate situation tre år efter hjemsendelsen, siger forsker. Alligevel fortsætter de såkaldt forberedte hjemsendelser. (Foto: Sine Plambech © privat)

Ofre for menneskehandel er ifølge regeringen en yderst sårbar gruppe, der har brug for hjælp.

Men den hjælp, som de handlede personer tilbydes i dag, bygger mest af alt på en tese om, at ordningen virker.

Alligevel ventes tilbuddet om de såkaldte forberedte hjemsendelser at forsætte i den kommende handlingsplan mod menneskehandel, som er på vej fra regeringen.

Ved en forberedt hjemsendelse får handlede personer lov til at blive i Danmark i 120 dage. Imens får de støtte til at kunne starte et nyt liv i hjemlandet, og der følger omkring 50.000 kroner med.

Ingen har undersøgt om det virker

Men som P1 Dokumentar i dag kan afdække, ved hverken ministerierne eller regeringen, om hjemsendelserne reelt sikrer, at ofrene for menneskehandel får et liv ude af menneskehandel.

De evalueringer, regeringen hidtil har lagt til grund for ordningen, har ikke kigget på, om hjemsendelserne virker.

Og de såkaldte reintegrationsrapporter, der følger den enkelte handlede person i hjemlandet, stopper efter blot seks måneder. Rapporterne har samtidig fået kritik for at være overfladiske.

Forsker: Intet rosenrødt billede

Ifølge forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Sine Plambech, der forsker i trafficking og migration, er der ikke noget, der tyder på, at forberedte hjemsendelser kan sikre de handlede personer et bedre liv i hjemlandet.

- Lige i starten har det betydning, fordi de har kontakt til familie og til en NGO, men når man følger dem over længere tid - i tre år, som jeg har gjort - så ender mange af dem i præcist lige så udsat en situation, som før de tog til Europa. Og så gør den forberedte hjemsendelse ingen forskel, siger Sine Plambech.

Enhedslisten: Det bygger på en tese

Enhedslisten har lagt stemmer til ordningen, og retsordfører Pernille Skipper erkender, at hun ikke kan sige, at hjemsendelserne er en bedre støtte for ofrene, når de kommer hjem - hvilket hun tidligere har sagt.

- Jeg har ikke noget belæg for at sige, det virker. Det er en tese. Stod det til Enhedslisten, så fik ofre for menneskehandel ret til at opholde sig i Danmark. Forberedte hjemsendelser er det, vi har kunnet få igennem, men det er slet ikke tilstrækkelig hjælp, siger Pernille Skipper.

Hun vil nu bede justitsminister Mette Frederiksen (S) om en evaluering om effekten af forberedte hjemsendelser.

Mette Frederiksen har ikke ønsket at lade sig interviewe, og det har ikke været muligt at få en kommentar fra minister for blandt andet sociale forhold og integration, Manu Sareen (R).