Der er omfattende mangel på sosu-assistenter i alle dele af landet.
Det betyder, at der bliver trampet hårdt i pedalerne i hjemmeplejen for at nå alle dagens besøg, og at der må hyres vikarer for at få vagtplanerne til at gå op.
Regeringen sidder på hænderne, mener et politisk flertal på Christiansborg, som presser på for at få fremskyndet forhandlinger om en løsning.
- Vi står med et akut problem, når langt størstedelen af landets kommuner ikke kan skaffe det uddannede sosu-personale, de har brug for. Derfor er regeringen nødt til at handle hurtigere, siger ældreordfører for Socialdemokratiet Astrid Krag (S).
Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF vil i første omgang have regeringen til at rykke hurtigere på en bebudet kortlægning af, hvorfor der er for få, som søger ind på sosu-uddannelsen, og hvorfor det er svært at rekruttere til ældreplejen.
Efter kortlægningen forventer de en invitation til forhandlinger om løsningsmodeller.
Står det til Astrid Krag, skal forhandlingerne ikke først finde sted senere på året, som sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har varslet, eller inden årets udgang, som ældreminister Thyra Frank (LA) har stillet i udsigt.
Problemer med brugen af vikarer er nemlig ét af de forhold, som er med til at udløse påbud, når Styrelsen for Patientsikkerhed tager på tilsynsbesøg hos hjemmeplejen og hjemmesygeplejen. Styrelsen har blandt andet opdaget, at vikarer nogle steder ikke kan få adgang til borgernes journaler.
Derfor har Astrid Krag i denne uge kaldt ældreministeren i samråd for at få svar på en række spørgsmål, om hvordan hun vil sikre bedre forhold i hjemmeplejen og hjemmesygeplejen.
- Der skal sådan set gerne ske noget inden sommerferien, hvor vi ved, at problemer med øget vikardækning banker særligt hårdt på døren, siger Astrid Krag.
Stillingsopslag som social- og sundhedsassistent nu og her:
- •
Hovedstaden og Bornholm: 358
- •
Øvrige Sjælland: 146
- •
Midtjylland: 212
- •
Nordjylland: 81
- •
Syddanmark: 210
- •
Grønland: 5
- •
Intet fast arbejdssted: 22
- •
I alt: 1.043Kilde: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering
Venstre: Det bliver til efteråret
Sundheds- og ældreordfører for Venstre Jane Heitmann (V) forstår godt, at Astrid Krag er utålmodig.
- Men det, der er afgørende for os i Venstre, er, at vi får et så oplyst grundlag som muligt, så vi kan have en saglig og seriøs dialog, når vi sætter os til forhandlingsbordet, siger hun.
Derfor er det ifølge Jane Heitmann vigtigt at afvente, at ministeriet har afsluttet en dialog med Kommunernes Landsforening (KL) om sagen.
- Jeg ville ønske, at man kunne løse den her problemstilling med et knips med fingrene. Sådan er virkeligheden desværre bare ikke. Jeg har tillid til, at dialogen mellem ministeriet og KL vil munde ud i nogle anbefalinger, som vi kan drøfte hen over efteråret, så vi kan finde den bedst mulige løsning, siger Jane Heitmann.
DF: Hvad er det, de skal snakke om?
Hos Dansk Folkeparti opfordrer ældreordfører Jeppe Jakobsen (DF) ældreminister Thyra Frank til at overveje, om hun har lyst til at lægge sig ud med regeringens støtteparti, der har ældreområdet som mærkesag.
- Det er utroligt, at en minister som Thyra Frank, der har så lidt i sin kalender, skal være så lang tid om at tale med KL. Hvad er det, de skal snakke om? KL har selv oplyst, at der er problemer med rekrutteringen, så de må også have en idé om omfanget, siger DF-ordføreren.
Han mener, at ældreministeren sylter forhandlingerne.
- Hvis vi først kan forhandle til efteråret, kan vi ikke nå at implementere nye tiltag før optaget til sosu-uddannelsen i januar, og så skal vi helt frem til næste optagelsesrunde. Det kan vi ikke med god samvittighed stå inde for, for det er den største bombe under ældreområdet, siger Jeppe Jakobsen.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ældreminister Thyra Frank.