Hjemsendt skattechef renset: Det har været som et fængsel i et år

Jeg føler mig ikke særlig godt behandlet, siger skattechef Richard Hanlov efter svindelskandale.

Richard Hanlov blev i efteråret 2015 bedt om at gå hjem fra sit job som underdirektør i Skat på grund af svindelsag med udbytteskat. (arkivfoto) (© (c) DR)

Han har titlen underdirektør i Skat.

Men han har ikke arbejdet, siden han i efteråret 2015 blev sendt hjem på grund af den store skandale om udbetaling af milliarder i udbytteskat til svindlere.

Skattechef Richard Hanlov blev i dag renset for anklager om et ansvar i sagen. Det skete med Kammeradvokatens undersøgelse.

Den fastslår, at de hjemsendte skattechefer ikke kan stilles til ansvar for, at skandalen skete.

Men ventetiden undervejs har været meget hård, fortæller Richard Hanlov til DR Nyheder.

Faktisk har det været som om, han har siddet bag tremmer i de mange måneder.

- Som den leder og chef, jeg er, har det har været ligesom at være i fængsel i et år. Jeg har sikkert været belastende for min familie og min omgangskreds, for de har kunnet mærke det på mig. Det har været opslidende, siger han.

Ikke færdig med at sunde sig

Han er i dag en meget lettet mand. Men han er ked af, at det har taget så lang tid at få hans rolle afdækket.

Efter ti år i Skat var det et hårdt slag at få hevet tæppet væk under sig for godt et år siden, da et ansvar skulle forsøges placeret.

Og han er slet ikke færdig med at sunde sig, fortæller han. For hele forløbet har langtfra været i orden, mener skattechefen.

- Jeg har jo elsket den virksomhed, og min kærlighed til Skat forsvinder ikke på grund af det her. Men mit problem er, at jeg nu skal finde en vej tilbage i givet fald.

-Der er jo gået skår i glæden. Jeg føler mig ikke særlig godt behandlet. Så nu skal der slås en streg i sandet, og så skal jeg finde mig selv igen og finde ud af, om jeg passer ind i Skat i fremtiden.

Og hvilken vej Richard Hanlov nu skal bevæge sig ud på, ved han endnu ikke.

I første omgang venter der forhandlinger med Skats ledelse. Her skal parterne drøfte, om han skal fortsætte, eller om skal han fratræde.

- Det er svært for mig at sige, hvad der skal ske, for hele organisationen er jo i opbrud. Jeg ved ikke, hvor jeg passer ind i det billede, og om jeg overhovedet passer ind. Eller om jeg er velkommen tilbage i organisationen. Det må de kommende forhandlinger vise, siger Richard Hanlov.

- Det vigtigste for mig har været at få renset mit navn, og det er sket i dag, og det er jeg simpelthen så lettet over.

Undersøgelse venter

Flere partier fra begge fløje er ikke tilfredse med Kammeradvokatens konklusion.

Der må kunne placeres et ansvar et sted, når så mange milliarder skattekroner er endt hos svindlere, lyder det fra Christiansborg.

På bordet ligger der derfor nu forslag om at nedsætte en kommission, som skal kulegrave det årelange forløb. Eller lade det ske med en advokatundersøgelse.

Hvilken løsning, som politikerne vælger, vil blive diskuteret i den kommende tid.

Men Richard Hanlov siger, han er klar til at bidrage, hvis han bliver spurgt.

Han mener, det er svært at placere et entydigt ansvar, fordi skandalen er så stor.

- Alle snakker, om der er et politisk ansvar, om der er et direktør-ansvar. Nu er jeg bare glad for, at det ikke blev mit ansvar, og så må man jo se, hvad man vil gøre ved sagen. Om den stopper her, eller om der skal ske noget mere.

- Nogen har jo et ansvar, siger han.

Facebook
Twitter