Hjemvendte Søren Gade ser Støjberg som nøglen til borgerlig valgsejr

Stemmeslugeren fra seneste Europa-parlamentsvalg skal hjælpe Venstre mod Statsministeriet.

Søren Gade og Inger Støjberg er gode venner - her ses de til Folkemødet i 2016, da de begge repræsenterede Venstre. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix 2016) (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix Denmark)

Ovenpå en dag med en ny borgerlig konkurrent til statsministerposten og lidt af et optrin på et stort anlagt pressemøde i sit eget parti, kunne Jakob Ellemann-Jensen så slutte dagen med – for ham – en god nyhed.

Den forhenværende forsvarsminister og gruppeformand for Venstre Søren Gade har ’takket ja’ til at stille op til det kommende folketingsvalg.

I dag er han medlem af Europa-Parlamentet for partiet, efter han ved valget i maj 2019 fik næstflest stemmer af alle med flere end 200.000 personlige stemmer.

Men selv om han har takket ja til at hjælpe partiet ovenpå en svær tid med formandsballade og exit fra en tidligere formand og næstformand, så går vejen til Statsministeriet alligevel gennem hans gode ven og tidligere Venstre-næstformand og minister, Inger Støjberg fra Danmarksdemokraterne, mener Søren Gade.

- Nu er det jo ikke nogen hemmelighed, at jeg er gode venner med Inger Støjberg, og det bliver jeg ved med at være, selv om jeg vender hjem igen. Det er vigtigt for mig at understrege, at Inger Støjberg og hendes parti bestemt ikke er fjenden for det borgerlige Danmark eller Venstre, siger han.

- Inger Støjberg er faktisk forudsætningen for, at vi kan få lov at drømme om at få en borgerlig-liberal regering, fordi Inger Støjberg er i stand til at trække de stemmer over midten, som kan gøre, at vi kan få et borgerligt flertal.

I videoen herunder kan du høre Søren Gades analyse af, hvorfor Inger Støjberg spiller en central rolle for Venstres vej til Statsministeriet.

Efter seneste folketingsvalg i 2019 trak forhenværende statsminister og partiformand gennem næsten 10 år Lars Løkke Rasmussen sig som formand, og i stedet blev Jakob Ellemann-Jensen formand – og Inger Støjberg næstformand.

Konstellationen endte dog med interne stridigheder, og i februar sidste år forlod Inger Støjberg så Venstre. Siden stemte partiet for, at hun skulle for en rigsret for sagen om hendes ulovlige instruks om at adskille asylpar, som hun blev dømt for i december 2021. Hun afsonede dommen med fodlænke.

Jakob Ellemann-Jensen: Pape-kandidatur spiller ingen rolle

Selv om Søren Gade selv peger på, at Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne bliver afgørende, hvis Venstre skal indfinde sig i Statsministeriet efter det kommende valg, så ser han også sig selv spille en fremtrædende rolle i Venstre efter valget.

- Jeg prøver ikke at komme tilbage for at sidde på bagerste række og puste balloner op – det er jo klart, siger han og fastslår, at det først og fremmest er vælgerne og i sidste ende Jakob Ellemann-Jensen, der bestemmer, hvilken rolle den rutinerede Venstre-løve kan spille efter et valg.

De to partifællers forhold nævner de begge som årsagen til, at Søren Gade – igen – er på vej tilbage til dansk politik. De har dannet et makkerpar som henholdsvis gruppeformand og politisk ordfører for partiet på Christiansborg under Lars Løkke Rasmussens seneste regering. Og i forsommeren rejste de to rundt sammen for at skaffe et ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet.

Men det er også nærliggende at få den tanke, at den nytilkomne konkurrence i den borgerlige lejr spiller en rolle. Både med Inger Støjbergs nye parti Danmarksdemokraterne, der står til over 10 procent af stemmerne i seneste måling foretaget af Epinion for DR og Altinget, men også med Søren Pape Poulsens bejlen til Statsministeriet.

Er det på baggrund af Søren Pape Poulsens beslutning om at stille op som statsministerkandidat, at I tog den endelige samtale og besluttede jer?

- Vi havde simpelthen vores møde i går, samme tid med Papes offentliggørelse af kandidaturet, og sådan en aftale kommer altså ikke bare i stand på fem minutter med os travle mennesker, siger Jakob Ellemann-Jensen, partiformand for Venstre.

Søren Pape Poulsen stiller op i Vestjyllands Storkreds. Og Venstre håber, at de lokale kredsformænd kan finde plads til Søren Gade i enten Sydjylland eller Vestjylland.

Her ses Jakob Ellemann-Jensen og Søren Gade sammen med daværende statsminister og Venstre-formand, Lars Løkke Rasmussen. foto: Henning Bagger / Scanpix2017) (Foto: Henning Bagger © Scanpix Denmark)

- Jeg vil gerne være med til at tale om Venstres politik, jeg vil gerne være med til at italesætte det. Det tror jeg, at jeg kan der, hvor jeg har min base – og min base har altid været i Jylland, og det vil det blive ved med at være, uanset om det bliver i Sønderjylland eller Vestjylland, siger Søren Gade.

Og partiformanden har da også store forhåbninger til Søren Gade.

- Vi har været igennem en turbulent tid. Vi er på vej fremad. Vi er på vej op ad, og det tror jeg, at vi får endnu mere styrke til at fortsætte med Søren Gade på holdet, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Søren Gade: Nogle vil nok mene, jeg svigter dem

Folketingsvalget skal finde sted senest 4. juni næste år – men Radikale Venstre har truet med at vælte regeringen, hvis ikke statsminister Mette Frederiksen (S) har udskrevet valget, når Folketinget åbner 4. oktober.

Skulle Søren Gade blive valgt, vil det også betyde et tidligt exit fra pladsen i Europa-Parlamentet, hvor flere end 200.000 danskere stemte på ham.

Du fik et godt valg til Europarlamentet – svigter du ikke vælgerne?

- Jo, det vil nogen helt sikkert sige. Det har også været en del af overvejelserne og en af grundene til, at jeg i lang tid sagde pænt nej tak til at stille op, siger Søren Gade.

Han forsvarer sig dog med, at partiet over en længere periode har forsøgt at overtale ham til at komme hjem, fordi de tror på, at han kan hjælpe dem.

- Venstre har været en hård tid igennem. Jakob Ellemann-Jensen blev formand, og der var så en næstformand og en tidligere formand, der forlod partiet. Det var jo ikke Jakob Ellemann-Jensens skyld. Det gjorde, at Venstre har været i en svær situation, siger Søren Gade.

- Nu er vi på det rigtige spor. Nu kan jeg så komme hjem og måske være med til at skubbe på den udvikling. Jeg ønsker en borgerlig-liberal regering, jeg ønsker et borgerligt flertal, jeg ønsker, at Venstre bliver det største borgerlige parti, og at vi også har serveretten til statsministerposten. Og kan jeg hjælpe med det – og det mener partiet, at jeg kan – ja, så stiller jeg mit kandidatur til rådighed.

Det er de lokale kredsformænd i Venstre, der har magten til at opstille Søren Gade i deres kreds. Det er uvist, hvornår det falder på plads.

I videoen herunder kan du høre, hvorfor Jakob Ellemann-Jensen har overtalt Søren Gade til at stille op til Folketinget igen.