Hjort: Danmark taber ingen penge på Grækenland-lån

Selvom Grækenland ikke betaler sit overgangslån tilbage, kommer Danmark ikke til at tabe noget på det, siger finansministeren.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) understreger nu, at Danmark ikke har noget at miste på det nødlån, som EU-landene vil give til Grækenland. (Foto: OLIVIER HOSLET © Scanpix)

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) støtter et overgangslån til Grækenland, da Danmark ikke skal hæfte for noget, hvis det kriseramte land ikke betaler pengene tilbage.

Sådan lyder det torsdag aften fra ministeren i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Danmark vil bidrage med en milliard kroner til et ekstraordinært nødlån - det såkaldte brofinansieringslån - til Grækenland. Pengene skal tages fra EU-landenes fælles lånefacilitet, EFSM, der er oprettet til at støtte den europæiske finanssektor - og ikke til at redde nødstedte lande.

- Eurolandene har taget et stort ansvar. Vi kan hjælpe dem ved at støtte et kortvarigt EU-lån til Grækenland, indtil eurolandenes lån er på plads, siger Claus Hjort Frederiksen.

- Der er stillet sikkerhed for vores andel af lånet, så vi ikke taber penge, hvis Grækenland ikke betaler tilbage. Regeringen støtter derfor lånet, idet der er fundet en model, som alle lande kan leve med - også Storbritannien, som har været mest kritisk, lyder det videre.

Borgerlig modstand

Meldingen kommer, efter flere partier - heriblandt De Konservative og Liberal Alliance - tidligere på dagen blankt afviste, at Danmark skulle bidrage med en milliard kroner til det ekstraordinære nødlån til Grækenland.

- Danske skatteborgere skal ikke finansiere Grækenlands gæld til Euro-landene. Kriser i Eurozonen skal løses i Eurozonen, og sager i EU skal løses af EU-medlemslandene, og derfor skal Danmark ikke finansiere nødlånet til Grækenland, lød det blandt andet fra Liberal Alliances europaordfører, Christina Egelund.

Heller ikke Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, er begejstret for ideen.

- Vi er meget tættere på at sige nej end ja, sagde han tidligere på dagen til TV 2 News.

Aftalen skal formelt godkendes endeligt fredag.

/ritzau/

Facebook
Twitter