HK-formand: Vi har ikke bedt om Løkkes skattelettelser

Lars Løkke Rasmussen mener, at skatteudspil vil gavne HK'ere, men formand er skeptisk

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterer i dag sit skatteudspil, men fagbevægelsen kritiserer regeringen for mest at give skattelettelser til de rigeste. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

I dag fremlægger regeringen sit skatteudspil, der skal gøre det mere attraktivt at komme i arbejde.

De, der ifølge Lars Løkke Rasmussen (V) vil få relativt mest ud af udspillet, er den almindelige kontor- eller butiksansatte som for eksempel en kassedame.

- Det er en HK’er for eksempel. Det vil være hende, der relativt får mest ud af det, sagde Lars Løkke Rasmussen i går til DR Nyheder.

Men allerede nu stiller HK-formand Kim Simonsen sig skeptisk over for et af de elementer, som planen ifølge flere medier vil indeholde: nemlig en fjernelse af loftet over beskæftigelsesfradraget.

- Vi i HK har faktisk slet ikke bedt om de her skattelettelser, fordi vi synes, at der er så mange udfordringer i det danske samfund, siger HK-formand Kim Simonsen.

Han er mere interesseret i, hvordan regeringen har tænkt sig at få råd til de lovede skattelettelser.

- Vi har blandt andet over 100.000 ansatte i den offentlige sektor, og hvis skattelettelserne skal finansieres med, at de offentligt ansatte skal fyres eller være færre, så bryder vi os ikke om det her, siger han.

Årsindtægt på mindst 342.700 kr.

I dag er loftet på beskæftigelsesfradaget på 30.000 kroner, og hvis loftet bliver fjernet, vil det betyde en skattelettelse til alle med en indkomst over 340.000 kroner. Det vil sige, at de mest vellønnede får flest penge ud af indgrebet. Men, lyder statsministerens argumentation, da de højestlønnede betaler mest i skat, vil det være de lavere lønnede, der "relativt" vil kunne mærke skattelettelsen mest.

En argumentation, som man også kritiserer i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

- En fjernelse af loftet for beskæftigelsesfradraget vil give den højeste skattelettelser til de, der tjener mest, siger analysechef Jonas Schytz Juul, der påpeger, at man skal have en årsindtægt på mindst 342.700 kr. for at få del i skattelettelsen.

- Én, der sidder i kassen i Netto får ikke noget ud af det her. En pædagogmedhjælper og eller en hjemmehjælper får ikke noget ud af det, konkluderer Jonas Schytz Juul.

LO: Vi har ikke brug for skatteletteleser

LO-formand Lizette Risgaard kritiserer også forslaget.

- Det her er topskattelettelser i forklædning, siger hun til TV 2 News.

- Vi repræsenter masser af medlemmer, der tjener mindre end 28.500 kroner om måneden. Her ser vi nogle skattelettelser, der gavner de, der tjener mest, siger LO-formanden.

- Vi har ikke brug for skattelettelser, hverken i bunden eller i toppen. Vi har brug for at investere i hinanden, siger hun.

Regeringen præsenterer det samlede skatteudspil klokken 10 i Finansministeriet. Du kan følge med live på dr.dk fra kl. 09.45.