Højst 1.000 kroner: Bred aftale sætter loft over spilbonusser

Fra årsskiftet må spiludbydere ikke lokke nye og gamle kunder med spilbonusser på mere end 1.000 kroner.

Regeringen har sammen med DF, S, R og SF aftalt, at spiludbydere fra 1. januar 2019 maksimalt må tilbyde 1.000 kroner i bonus. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Verdensmesterskabet i fodbold er godt i gang, og det samme er spiludbyderes reklamer og tilbud.

Men når man i fremtiden tænder for fodbold i tv, vil reglerne for spiludbydernes markedsføring være ændret.

Fra 1. januar 2019 må spiludbydere nemlig ikke længere lokke med sports- eller casinobonusser på over 1.000 kroner. Det har regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti forhandlet sig frem til.

Ifølge skatteminister Karsten Lauritzen (V) skal aftalen sikre, at de spillere, der har problemer og er på vej til at blive afhængige, får hjælp.

- At spille er ikke et problem i sig selv. Men det er et problem, hvis man spiller bil og bolig væk, siger Karsten Lauritzen.

Spillere skal beskyttes bedre

10.000 danskere lider i dag af ludomani, mens 125.000 danskere i 2016 havde problemer med pengespil. Det viser tal fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE.

Dagens aftale indeholder flere tiltag, der skal beskytte spillere mod afhængighed.

Fra 2019 må spillere, der udelukker sig selv fra spil via ROFUS (register over frivilligt udelukkede spillere), ikke få tilsendt markedsføring eller bonusser fra spiludbydere, som har licens til det danske marked.

Tidligere har Jyllands-Posten fortalt, hvordan 27 ud af 41 spiludbydere sender reklamer til tidligere spillere, der har udelukket sig fra spil via ROFUS. Med den nye aftale bliver det nu ulovligt.

- Ved at begrænse muligheden for bonusser og reklame, så beskytter vi de spillere, der har størst "potentiale" for at blive ludomaner, siger Karsten Lauritzen.

Samtidig oprettes der også en "ludomani-hotline", som spiludbyderne betaler for.

Ifølge Socialdemokratiet er det vigtigt, at spiludbyderne bliver bedre til at opdage de spillere, der har problemer, siger partiets skatteordfører, Jesper Petersen.

Og samtidig skal der kigges på, hvordan udbyderne skal have lov til at reklamere.

- Der skal laves et adfærdskodeks for spilreklamer i samarbejde med branchen, så vi får luget ud i nogle af de kritisable måder at reklamere på. Det bidrager til, at aftalen er et vigtigt fremskridt for at få færre ludomaner og et mere ansvarligt spillemarked, siger Jesper Petersen (S).

Loft over ’gennemspilskrav’

Det er ikke kun størrelsen på bonusserne, som spiludbydere er blevet kritiseret for.

Flere politikere og organisationer har længe kritiseret bonusordningerne for at være alt for svære at gennemskue for spillerne.

I dag kan en spiludbyder tilbyde en bonus på 2.000 ”gratis” kroner, hvis en spiller samtidig indbetaler 2.000 kroner på en konto. Med bonussen følger et krav om, at pengene skal spilles igennem 20 gange – et såkaldt gennemspilskrav – før spilleren kan udbetale pengene til sin egen bankkonto.

Med 4.000 kroner og et krav på 20 gennemspil, skal spilleren altså spille for 80.000 kroner, før pengene kan trækkes ud.

Med den nye aftale, bliver der sat et loft på 10 gennemspil, samtidig med det nye bonusloft på 1.000 kroner. Spillere kan dermed maksimalt blive bedt om at spille for 20.000 kroner, hvis de accepterer et bonustilbud.

- Der kommer til at være en klar forpligtigelse for spilselskaberne til at oplyse om, under hvilke vilkår man modtager en bonus på. Det er fuldstændigt uforståeligt i dag, siger Karsten Lauritzen.

Og det er vigtigt, siger Jesper Petersen (S).

- Det bliver langt mere gennemskueligt, hvordan man i sidste ende kan få en reel gevinst ud af pengene.