Holger K. efter kritik af Sverige: Det er jo ikke Melodi Grand Prix

Tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) kalder Samuelsens kritik af svenskerne for tåbelig.

Det er utidigt, når udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) går ud med en så krads kritik af Sverige, mener Holger K. Nielsen, udenrigsordfører for SF. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

- Tåbeligt angreb fra Anders Samuelsen på Sverige.

Sådan lyder kritikken fra udenrigsordfører og tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF), efter at udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har udtalt, at han er skuffet over Sverige, fordi de ikke stemte for at gøre København til den nye hjemby for Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

Det er jo ikke Melodi Grand Prix det her.

Udenrigsordfører Holger K. Nielsen (SF)

Danmark var et af de tre EU-lande, der var med i slutløbet for at overtage agenturet fra London til næste år, når Storbritannien forlader EU.

Da der blev stemt om, hvor agenturet skulle lande, måtte Danmark med kun fem stemmer dog se sig slået i næstsidste runde, hvor den italienske by Milano løb 12 stemmer, mens Hollands hovedstad, Amsterdam, fik ni stemmer.

Dårlig taber

Anders Samuelsen mener, at Sverige ikke bare har svigtet Danmark, men også Malmø og hele det nordiske samarbejde ved ikke at stemme på København. Men det er der slet ikke hold i, mener Holger K. Nielsen.

Jeg synes, at det er for tyndt at give svenskerne skylden.

Nick Hækkerup, udenrigsordfører for Socialdemokratiet

- Det er jo ikke Melodi Grand Prix det her. Jeg ved ikke, hvad Sverige har overvejet politisk, men jeg går da ud fra, at de stadig vil det nordiske samarbejde, siger han og fortsætter:

- I hvert fald synes jeg, at det er helt utidigt at gå ud i så voldsomt et angreb, som Anders Samuelsen har gjort. Det viser, at han er en dårlig taber, og det synes jeg ikke, at man skal vise på den måde, som han gør.

Lignende ordlyd kommer der fra Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup.

- Jeg synes, at det er dødærgerligt, at Lægemiddelagenturet ikke kommer til Danmark, men jeg synes, at det er for tyndt at give svenskerne skylden. At tro, at man fremmer et nordisk samarbejde ved at stille sig ud i offentligheden og råbe af hinanden... Det giver ingen mening, siger han.

- Meget skuffende

Jeg synes ikke det er nogen urimelig kritik. Det har lagt op til, at svenskerne vil gå deres egne veje i det her.

Søren Espersen, udenrigsordfører (DF)

Udenrigsministeren får dog opbakning i sin kritik fra Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen:

- Jeg synes ikke, det er nogen urimelig kritik. Det har lagt op til, at svenskerne vil gå deres egne veje i det her. Jeg tror, de har haft en sikker fornemmelse af, at Stockholm aldrig nogensinde kunne blive hjemsted for det her institut, og så har de bare valgt noget andet i stedet for at støtte den danske ansøgning, siger han.

Afstemningen om agenturet foregik som en hemmelig afstemning. Derfor et det heller ikke klart, hvem Sverige har stemt på som aftager af EMA.

- Anders Samuelsen må have en information om det her, og hvis det er, som han siger, at svenskerne har svigtet det nordiske samarbejde, som vi har haft i mange, mange årtier, også gennem FN og andre organisationer, så er det meget skuffende, siger Søren Espersen.

Uden betydning for samarbejdet

Anders Samuelsen selv afviser, at han er bitter over nederlaget, men han mener ikke, at afstemningen har været normal, og det vil få konsekvenser for samarbejdet mellem Sverige og Danmark.

- Jeg tror egentlig nok, at svenskerne selv forventer, at det får konsekvenser i forhold til, hvordan vi arbejder sammen, siger han.

Der trænger til at være en god samtale snart mellem den danske og den svenske statsminister.

Søren Espersen, udenrigsordfører (DF)

Nick Hækkerup og Holger K. Nielsen mener dog ikke, at hverken afstemningen eller Anders Samuelsens udfald mod de svenske naboer vil få betydning for det nordiske samarbejde.

- Svenskerne vil tage det oppe fra og ned og tænke deres om Samuelsen. Jeg tror, at samarbejdet vil fortsætte. Det stiller bare især Anders Samuelsen selv i et dårligt lys, når der kommer den her offentlige og meget voldsomme kritik af et naboland, siger Holger K. Nielsen.

Heller ikke Søren Espersen mener, at det vil betyde noget for forholdet til vores naboer, men der er brug for en dialog med vores naboer.

- Men der trænger til at være en god samtale snart mellem den danske og den svenske statsminister. Det kan ikke fortsætte på den her måde, der må være lidt mere forståelse mellem de her lande, og det synes jeg, man skal arbejde på, siger han.

Sådan stemmer man om agenturet

  • EU-landene stemte om placeringen af to agenturer; lægemiddelagenturet og bankagenturet. Det foregik via den såkaldte Melodi Grand Prix-model.
  • Hvert land har seks point, som skal fordeles til tre lande med henholdsvis tre, to og et point.
    Får et land (mod forventning) tre point fra 14 lande, er sagen afgjort.
  • Ellers vil de tre lande med flest point gå videre til anden runde. Her kan hvert land kun afgive et enkelt point. Opbakning fra 14 lande vil afgøre placeringen.
  • Sker det ikke, vil de to lande med flest point gå videre til tredje runde. Hvis de to lande får lige mange point her, vil EU-formandskabet trække lod.
  • Landene binder sig til at acceptere udfaldet af afstemningen.