Hooliganregister har givet 94 fodboldfans karantæne

Hooliganregistret er ikke effektivt nok. Det bør også have konsekvens eksempelvis at kaste med romerlys under en fodboldkamp, mener Dansk Folkeparti.

Hooliganregistret blev indført i 2008. Det har betydet, at i alt 94 hooligans har fået forbud i to år mod at komme på danske stadions. (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

66 personer står lige nu på den liste hos Rigspolitiet, der giver hooligans en toårig karantæne fra landets stadioner.

I alt er der udstedt 94 karantæner, siden loven om registrering af fodboldbøller trådte i kraft i 2008.

Samtidig har 491 fodboldfans et såkaldt 'gult kort' i Kriminalregistret, hvilket betyder, at de får karantæner, hvis de igen er med til at skabe uro ved en fodboldkamp.

Det viser nye tal fra Rigspolitiet, som indgår i et svar til Folketingets Retsudvalg fra justitsminsiter Morten Bødskov (S).

DF: Flere konsekvenser

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup ser tallene som et tydeligt tegn på, at reglerne for at ende i registret er for slappe.

- 66 er meget meget få. Jeg er overbevist om, at der er væsentligt flere, der laver ballade, siger Peter Skaarup.

Justitsminister Morten Bødskov arbejder lige nu på et lovforslag, der skal stramme hooliganregistret, så det eksempelvis i fremtiden er nok bare at have begået én grov forseelse ved en kamp. Med de gældende regler skal man have været indblandet flere gange.

Hvis Bødskovs lovforslag bliver vedtaget, må fans med karantæne fremover ikke opholde sig tættere på end tre kilometer fra stadion ved udekampe. I dag er det 500 meter.

Men selv med ny lovgivning mangler der konsekvens, mener Peter Skaarup.

- Hvis det ikke har nogen større konsekvens at forsøge at komme ind, selv om man har karantæne, så vil man forsøge igen ugen efter med et lille overskæg på eller en hat. Og så mangler vi også konsekvens ved farligt fyrværkeri. Der ska være en klokkeklar straf for at kaste med romerlys til en fodboldkamp, siger Peter Skaarup.

Kan ende ved en dommer

I Danske Fodbold Fanklubber, der repræsenterer mere end 50.000 fodboldfans, vækker det begejstring, at 66 fans lige nu har karantæne.

Tallet viser, at systemet virker, siger foreningens formand Rasmus Trenskow.

- I starten var både vi og andre meget bange for, at registret ville ramme de forkerte. Men det er ikke vores overbevisning, at der sidder nogen med karantæne, som bare har været til fodbold, siger Rasmus Trenskow og henviser til, at enhver der ender i registret har ret til at få prøvet afgørelsen hos en dommer.

Facebook
Twitter