Hotelchef råber minister op: Kom hjem fra ferie - og lav reglerne om

Justitsministeriet vil først se på omstridt hotelregel i august på grund af ferie.

Nick Hækkerups justitsministerie har meddelt, at man først kan besvare et spørgsmål om en omstridt regel for turister i august på grund af ferie. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

De danske hoteller er mildt sagt pressede.

For coronakrisen har lagt hele den store internationale turistindustri ned i flere måneder, og selvom der så småt er blevet åbnet for rejser i et mindre omfang, kæmper hotellerne stadig en hård kamp for at få booket bare en brøkdel af deres værelser.

Et af problemerne er ifølge hotellerne, at regeringen har indført en regel, der betyder, at turister skal booke mindst seks overnatninger, før de overhovedet må rejse ind i Danmark.

Den regel har blandt andre Venstre i Folketinget ønsket at få lavet om. Og derfor har folketingsmedlem Anni Matthiesen spurgt justitsminister Nick Hækkerup (S), hvad der skal til, før kravet bliver fjernet.

Men i det officielle svar fra ministeren, der er kommet i dag, lyder det:

- På grund af sommerferie er det ikke muligt at besvare spørgsmålet inden for svarfristen. Spørgsmålet forventes besvaret i løbet af august 2020.

Altså et godt stykke inde i den periode, hvor hotellerne skal tjene en stor del af deres årlige omsætning.

'Vi holder jo ikke sommerferie'

Det får nu Frederik Møller Rosenmeier, der er landechef for hotelvirksomheden Ligula Hospitality Group, til at råbe ministeren op.

- Jeg er enormt skuffet.

- Vi holder jo ikke sommerferie. Det er nu, vi skulle have huset fuld af gæster i vores højsæson. Det er nu, vi tjener vores penge. Så det er altafgørende, at vi kommer af med den regel nu og her, siger han.

Kunne du godt ønske, at der var en minister, der kom tilbage fra sommerferie?

- Skrækkeligt gerne! Det er en hel branche, der har behov for at få ophævet den regel.

- Jeg forestiller mig, at der er andet end seksdages-reglen, der skal arbejdes med, så mon ikke alle er godt stillet med, at vi tager nogle dage ud af sommerferien, får arbejdet og får prioriteret vores ting.

- Reglen gør, at vi tvinger vores turister til at bo på vores hoteller i seks dage. Men der er nærmest ingen turister, der bor på hoteller i København i seks dage. De bor der som regel i to til tre dage. Så det spænder virkelig ben for, at vi kan drive hotel.

En lille hån

I København vurderer hotellernes brancheorganisation, Horesta, at kun omkring 10-15 procent af hotellernes værelser er booket - og det endda selvom sommerferien mange steder har meldt sig, og hotellerne derfor normalt er nærmest fuldt booket.

Hos Ligula Hospitality Group vurderer Frederik Møller Rosenmeier, at 15-20 procent af værelserne lige nu er booket.

Også hos Venstre er der frustration over, at ministeren ikke kan svare på spørgsmålet før til august.

Venstres Martin Geertsen vil have ministeren på banen. Også her i sommerferien. (Foto: Ida Guldbaek Arentsen © Scanpix)

- Jeg under regeringen al den ferie, den kan få. Men hotelbranchen og turistbranchen er i en kæmpe krise lige nu.

- Derfor er der behov for, at der er en minister med nogle stjerner på skulderen, der kommer tilbage og får håndteret den her krise. For den er ganske alvorlig, siger Venstres fungerende politiske ordfører, Martin Geertsen.

Også brancheorganisationen Dansk Erhverv kalder det ifølge Ritzau for "en lille hån" mod hotelbranchen, at man går på ferie og lader reglen blive, mens hotelejere og -direktører kæmper med at holde gang i forretningen.

S: En fornuftig regel

DR har forsøgt at få Justitsminister Nick Hækkerup (S) til at forholde sig til kritikken. Men ministeriet oplyser, at det har han ikke mulighed for.

Ministeren har tidligere forklaret, at reglen netop er lavet for at mindske antallet af turister og dermed begrænse risikoen for, at nye smittekæder opstår.

Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, siger til Ritzau, at der er mange ting, der spiller ind, når man vurderer, at seksdageskravet er en fornuftig regel.

- Vi ser jo, at man flere steder bliver nødt til at lukke ned igen, fordi det går for stærkt. Det ville være langt mere skadeligt for turismeerhvervet.

- Vi forstår selvfølgelig frustrationen, og vi forstår til fulde alvoren af de konsekvenser, det har. Men vi har lavet en gradvis åbning, og vi har også gjort det hurtigere, end vi havde planlagt. Men vi er også påpasselige for ikke at skulle risikere at lukke ned igen, siger Jeppe Bruus.

Ikke alle turister er omfattet af reglen.

Turister fra Norge og fra flere regioner i Sverige er undtaget kravet. Fra i dag kan skåninge eksempelvis frit rejse ind i Danmark.

Facebook
Twitter