Hovedbestyrelsesmedlem i Enhedslisten: Morten Kabell bør frasige sig dobbeltløn

Nyt chefjob bør få afgående borgmester i København til at sige nej til en halv million kroner i eftervederlag.

Enhedslistens teknik- og miljøborgmester i København Morten Kabell skifter nu til chefjob og får halv million kroner med sig i eftervederlag. (Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen © Scanpix)

Enhedslistens afgående teknik- og miljøborgmester i København Morten Kabell bør afstå fra at modtage en halv million kroner i eftervederlag, når han samtidig fra 1. januar får løn fra et chefjob i det private erhvervsliv. Sådan lyder det nu fra et medlem af Enhedslistens magtfulde hovedbestyrelse.

- Morten Kabell bør frasige sig pengene, siger Vibeke Syppli Enrum, regionsmedlem for Enhedslisten i Region Syddanmark og medlem af Enhedslisten hovedbestyrelse.

Vibeke Syppli Enrum hæfter sig ved, at Enhedslisten gik forrest i kritikken af daværende forsvarsminister Carl Holst, da han for to år siden udover sin ministerløn modtog eftervederlag fra sit tidligere job som formand for Region Syddanmark. Et pres, der endte med at Carl Holst frasagde sig sit fremtidige eftervederlag.

- Det er et politisk og moralsk spørgsmål. Og hvad der gælder for Carl Holst bør selvfølgelig også gælde for Morten Kabell. Det vil da være dobbeltmoralsk og hykleri, hvis vi i Enhedslisten ikke sagde, at Morten Kabell selvfølgelig skal afstå fra at modtage de penge, siger Vibeke Syppli Enrum og tilføjer:

- Men gør Morten Kabell ikke det, så skal han som minimum donere dem til et fornuftig formål, Trampolinhuset i København (medborgerhus for blandt andet flygtninge, red.).

Partiskat

Samtidig med at Morten Kabell tiltræder et nyt job som vicedirektør i det private firma Copenhagenize design og co. den 1. januar vil han over de næste seks måneder modtage i alt 501.896 kroner i eftervederlag fra kommunen. Som partireglerne i Enhedslisten er, skal Morten Kabell aflevere 130.000 kroner i partiskat, mens han ønsker at beholde de 370.000 kroner selv – udover sin chefløn fra sit nye job i det private erhvervsliv.

Lasse Karlsen, kontaktperson for Enhedslisten i Brønshøj er også stærkt kritisk over for Morten Kabells beslutning. Han mener, at alle pengene fra eftervederlaget bør ryge i Enhedslistens partikasse. Han vil nu arbejde for, at man internt i Enhedslisten strammer reglerne, så fremtidige Enhedsliste-politikere ikke kan modtage dobbeltløn.

- Vi er nødt til at lave de interne regler om. Jeg vil gerne være med til at foreslå at man fremover afleverer alle pengene i partiskat til Enhedslisten og dermed ikke selv modtager dobbeltløn, siger Lasse Karlsen.

Vibeke Syppli Enrum mener derimod ikke, at Enhedslisten på nogen måde kan tage imod de 130.000 kroner fra Morten Kabell i partiskat.

- Som socialistisk parti skal man ikke spekulere penge i, hvordan man får penge i den slunkne partikasse. Det vil være helt i skoven at tage imod de penge, siger Vibeke Syppli Enrum.

Enhedslisten var tidligere kritiske

Morten Kabell ønsker ikke at kommentere kritikken. Og ingen fra Enhedslistens partitop på Christiansborg har ønsket at stille op til interview om Morten Kabell eftervederlag.

Der var ellers ikke grænser for kritikken og forargelsen fra Enhedslisten, da Carl Holst (V) for to år siden var under beskydning, fordi han både modtog løn som forsvarsminister og eftervederlag som tidligere formand for Region Syddanmark.

- Det er grådigt og et udtryk for pamperi, at Carl Holst insisterer på at modtage dobbeltløn, sagde Pernille Skipper dengang i august 2015.

Carl Holst argumenterede i 2015 i første omgang også for, at han bare overholdt de gældende regler. Men han endte efter pres fra blandt andet Enhedslisten med at frasige sig pengene for sit fremtidige eftervederlag.

Facebook
Twitter