Hovedpersoner undrer sig: Hvor var MeToo i Mette Frederiksens nytårstale?

Både Samira Nawa og Maria Gudme havde gerne set, at statsministeren havde talt om krænkelser og sexisme i nytårstale.

Samira Nawa havde gerne set, at Mette Frederiksen havde taget MeToo op i sin nytårstale. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Corona var hovedemnet, da statsminister Mette Frederiksen (S) i aftes holdt sin nytårstale. Hun nåede også omkring klima, udlændingepolitik og balance mellem land og by i den 20 minutter lange tale.

Men et af årets helt store samtaleemner fandt ikke vej til talepapiret. Mette Frederiksen nævnte nemlig ikke MeToo eller sexisme med et eneste ord.

Det undrer to af de kvinder, der stod i forreste række, da debatten rullede med stor kraft efter Sofie Lindes tale til Zulu Comedy Galla.

Ligestillingsordfører for De Radikale, Samira Nawa, rykkede i september debatten fra Sofie Linde og mediebranchen og ind på Christiansborg, da hun sagde, at hendes parti ikke ville have udpeget Jeppe Kofod som minister på baggrund af hans sag fra 2008, hvor han havde sex med en 15-årig pige.

Det var indledningen til, at flere partier blev rystet af MeToo-sager.

Samira Nawa havde gerne set, at Mette Frederiksen havde taget emnet op.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at metoo- og sexismedebatten slet ikke er en del af nytårstalen. Det har fyldt rigtig meget i 2020. Ikke kun blandt os politikere, men også ude på de enkelte arbejdspladser.

- Det kommer forhåbentligt også til at fylde rigtig meget i 2021, hvor vi fortsat skal have debatten, hvis det skal lykkes at rykke på den her kulturændring, så vi kan komme den rådne kultur til livs.

Havde du forventet at høre noget om MeToo fra statsministeren i nytårstalen?

- Ja, det havde jeg faktisk. Jeg havde regnet med - ikke at det ville fylde det hele - men at det ville blive nævnt. Der er rigtig mange mænd og kvinder, der har lagt rigtig mange kræfter i det og havde en forventning om at høre statsministeren sige noget, så det ærgrer mig da, siger Samira Nawa.

Et stærkt signal at nævne det

Det socialdemokratiske regionrådsmedlem Maria Gudme var en af de fire kvinder, der stod bag et opråb om en udbredt sexistisk kultur i dansk politik.

Under overskriften 'En blandt os' samlede de vidnesbyrd om, hvad kvinder, der arbejdede eller var aktive i politik, havde oplevet.

Hun havde også håbet, at Mette Frederiksen havde talt om opgøret mod krænkende adfærd.

- Det ville have været et stærkt signal at nævne det i kølvandet på 2020. Det har været et af de mest afgørende år for ligestillingen. Vi har haft hele opråbet om sexisme, men der har også været en stor milepæl med samtykkelovgivningen. Så det havde været et stærkt signal at nævne det i en nytårstale, siger hun.

Maria Gudme er medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden og folketingskandidat for Socialdemokraterne. (Foto: Søren Svendsen © Foto: Søren Svendsen)

Ifølge Maria Gudme passer MeToo godt sammen med de værdier, som Mette Frederiksen fremhævede i forhold til corona. For hun talte om, hvordan virusset skal bekæmpes i fællesskab. Og hvordan trepartsaftaler mellem regeringen, arbejdsgivere og lønmodtagere har været en del af løsningen for at føre Danmark gennem krisen.

- Når der er en krise på sexisme-området, er det de samme værdier, vi skal trække på. Det er et kollektivt problem, og derfor er det et fælles ansvar at komme i mål, så det ikke bare ender i mediebranchen eller på Christiansborg, men kommer ud på alle arbejdspladser, uanset hvilket arbejde man har.

- I forlængelse af de mange trepartsaftaler, som regeringen har lavet i løbet af året, så havde det været fint at få en MeToo-trepart nævnt i den del af talen, siger Maria Gudme.

Kjolen, som Sofie Linde, løftede op i til Zulu Comedy Galla og viste sin gravide mave, er nu på Nationalmuseet, hvor den skal være med til at fortælle historien om 2020. (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)

Ærgerligt, det ikke har fået en højere prioritet

Ifølge Samira Nawa er det ikke ligegyldigt, om et emne blive nævnt. For det siger noget om, hvor meget det fylder hos statsministeren.

- Det er klart, at der er truffet nogle velovervejede valg i forhold til, hvad det er for nogle temaer, der fylder i nytårstalen og hvad for nogle, der ikke gør. For mig er det et vigtigt tema, og det tror jeg, det er for rigtig mange mennesker, og derfor synes jeg det er ærgerligt, at det ikke har fået en højere prioritet, siger hun.

Direktør for Kvinfo, Henriette Laursen, ærgrer sig på Twitter også over, at et af årets helt store debatemner ikke kom med i talen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter