Hummelgaard om forslag til nyt kontanthjælpssystem: Godt udgangspunkt

Der er brug for et nyt, stabilt system, siger beskæftigelsesministeren.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kommer til at stå for forhandlingerne om et nyt ydelsessystem. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

To års arbejde i den såkaldte Ydelseskommission er blevet til anbefalingen af et helt nyt system for kontanthjælp.

Spørgsmålet er nu, om det falder i regeringens smag, eller om kommissionsrapporten populært sagt 'bliver sat pænt ind på hylden' hos beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

- Det er et godt udgangspunkt, siger han.

Det er regeringen selv, der efter sidste valg, satte de seks eksperter i Ydelseskommissionen til at gentænkte hele kontanthjælpssystemet.

Opgaven er ikke blevet nemmere af opdraget om, at det ikke må koste mere end det nuværende system.

- Når det gælder de kommende forhandlinger, har regeringen tre pejlemærker, fortæller Peter Hummelgaard.

- Der skal for det første være en økonomisk gevinst ved at arbejde - kontanthjælp er en midlertidig ydelse, og det skal ydelserne afspejle. For det andet skal børn i Danmark vokse op under rimelige forhold og have mulighed for at være en aktiv del af fællesskabet. Og for det tredje må ydelserne ikke øge tilstrømningen til Danmark, siger han.

Kommissionens foreslåede optjeningsprincip skal ses i lyset af de politiske ønsker. Det betyder konkret, at man gennem arbejde eller uddannelse kan hæve sin ydelse fra 6.600 til 10.450 kroner om måneden.

Samtidig er der koblet et krav om lovligt ophold i Danmark på, som gør, at det reelt først kan lade sig gøre i en alder af 25 eller 30 år - afhængigt af, om det er arbejde og en erhvervsrettet uddannelse eller grundskoleuddannelse, der udløser den højere sats.

- Vi ønsker ikke at hæve ydelserne til udlændinge, og der bør fortsat være et optjeningsprincip, så man ikke kan få høje ydelser fra dag et i Danmark, siger Peter Hummelgaard og henviser til den integrationsydelse, der findes i dag.

De fattige børn

For visse af regeringens støttepartier handler diskussionen om ydelsessystemet i højere grad om levevilkårene for samfundets svageste, og især Enhedslisten har for nylig understreget, at det er et spørgsmål, der er afgørende for partiets støtte til regeringen.

Derfor er beskæftigelsesordfører for Enhedslisten Victoria Velasquez da også mest optaget af, at Ydelseskommissionens model med et fast børnetilskud - uanset familiens størrelse - på 3.550 og et nyt fritidstilskud, kun løfter op mod 6.000 børn op over den såkaldte lavindkomstgrænse.

- Jeg er stadig rigtig bekymret over, at der ikke er nok børn, der løftes op over fattigdomsgrænsen, fordi det forhindrer dem i at være en del af fællesskabet og gør, at de skal sidde og have ondt i maven, når der er fødselsdage i klassen, siger hun.

De 6.000 børn, som med det nye system i bedste fald får forældre med en højere indtægt, svarer til 15 procent af dem, der aktuelt lever under lavindkomstgrænsen.

Om det for løser problemet at øremærke 450 kroner til fritidsaktiviteter for børn af kontanthjælpsmodtagere, er Victoria Velasquez ikke sikker på.

- Jeg frygter, at man kommer til at tage penge fra dem, som i forvejen ikke har så mange penge, for at kunne hjælpe nogle andre, siger hun.

Omvendt ser Radikale Venstre umiddelbart gode takter i kommissionens forslag.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk