'Hvad er en skattelettelse værd, hvis ens mor eller far ligger på et plejehjem med våd ble i 12 timer'

Socialdemokratiske borgmestre kritiserer deres eget parti for at løbe fra det slogan, der har lydt de seneste 20 år.

- Hvad er det værd at få en skattelettelse, hvis ens gamle mor eller far ligger på et plejehjem med en våd ble i 12 timer i træk, fordi der ikke er personale nok på arbejde?, lød det i 2017 fra Mette Frederiksen. Nu åbner hun for flere skattelettelser. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Ét motto har om noget tegnet Socialdemokratiet de seneste mange år:

'Det handler om velfærd frem for skattelettelser'.

Nu står en række socialdemokratiske borgmestre frem og kritiserer, at Socialdemokratiet ikke lever op til sit eget slogan. For partitoppen åbner for nye skattelettelser i en tid, hvor velfærden i kommunerne er under pres.

Finansministeriet har i løbet af 2023 opjusteret det økonomiske råderum med 20 milliarder. Det har fået Venstre til at kræve flere skattelettelser end dem, der allerede er aftalt i regeringsgrundlaget.

En holdning, som Mette Frederiksen i interview med Berlingske har udvist forståelse for.

- Ja, det er meget naturligt, sagde hun i interviewet.

Borgmestrene mener, at den socialdemokratiske del af regeringen løber fra grundholdningen om, at velfærd kommer før skattelettelser.

- Lige nu skriger det til himlen, at vi står med nogle meget trængte budgetter i kommunerne, og på den anden side så taler man om yderligere skattelettelser, lyder det eksempelvis fra Albertslunds borgmester, Steen Christiansen.

Herunder kan du se, hvordan Socialdemokratiet i snart 20 år har slået til lyd for, hvordan der skulle prioriteres velfærd frem for skattelettelser.

Altså præcis det, som borgmestrene nu mener, at Mette Frederiksen og de øvrige socialdemokratiske ministre i regeringen glemmer.

Begyndte under Fogh

I 2007 stod Anders Fogh Rasmussen over for Helle Thorning-Schmidt i valgkampen. Et centralt spørgsmål var velfærd kontra skattelettelser. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix Denmark)

Allerede da Anders Fogh Rasmussen var statsminister, rettede Socialdemokratiet en hård kritik af Venstre-manden for hellere at ville bruge penge på skattelettelser frem for velfærd. Det ville aldrig ske med en socialdemokratisk regering, lød det.

I en pressemeddelelse i 2006 stod der:

- Socialdemokraterne vil give danskerne et klart valg. Vi vil forbedre velfærden - og vi afviser skattelettelser. Vi vil forbedre hverdage for vores børn, unge og ældre.

- Mange danskere oplever i disse år, at deres private økonomi forbedres. Men velfærden forbedres ikke - tværtimod er mange af landets kommuner tvunget til nedskæringer.

Thorning genbrugte våben mod Løkke

I 2015 hed Helle Thorning-Schmidts modstander som statsministerkandidat Lars Løkke Rasmussen. Igen var et hovedemne velfærd over for skattelettelser. Da regeringen kort før valget fremlagde en velfærdspakke, sagde Helle Thorning-Schmidt:

- Valget for danskerne er dybest set, om man ønsker at udvikle velfærden for 39 milliarder kroner - som bestemt ikke er luksus - eller om man ønsker at bruge de penge på skattelettelser.

Mette Frederiksen fører faklen videre

Da Mette Frederiksen i 2017 var blevet formand og holdt tale på Socialdemokratiets kongres, hev hun klassikeren om velfærd kontra skattelettelser frem.

- Og en gang til for prins Knud. Og for Anders Samuelsen. Og for Kristian Jensen. Hvis pengene én gang er brugt på topskattelettelser, så kan de ikke også bruges på velfærd. Det ved vi. Og det ved danskerne. Derfor siger vi: Velfærd først.

Kort før det beskrev den socialdemokratiske netavis Pio et interview med Mette Frederiksen, som Socialdemokratiet selv havde lavet. Her sagde hun:

- Hvad er det værd at få en skattelettelse, hvis ens gamle mor eller far ligger på et plejehjem med en våd ble i 12 timer i træk, fordi der ikke er personale nok på arbejde?

- Hvad er det værd med en skattelettelse, hvis man afleverer sit barn i en daginstitution, og man tænker, ”hvis han falder på den der løbecykel, han lige har lært at køre på, er der så overhovedet nogen til at trøste ham?"

Kampagnekontoret er også med

Hen over årene har Socialdemokratiet lavet en række kampagner, der har tordnet mod borgerlige planer om skattelettelser og i stedet fremhævet, at Socialdemokratiet ville bruge pengene på velfærd.

I en video på Facebook i 2018 sagde den nuværende socialdemokratiske miljøminister Magnus Heunicke (S):

- Der bliver løbet rigtig stærkt i den offentlige sektor. Overalt kan vi se, der bliver skåret ned på medarbejdere, mens opgaverne bare stiger. Og kvaliteten i velfærd bliver forskellig alt efter, hvilken kommune det er. Vi er nødt til at gøre op med det. Derfor er vores politik også helt klar: Vi prioriterer velfærden over skattelettelser.

Og i en kampagnevideo stod der:

'Pengene falder ikke ned fra himlen. Hvis de bruges på skattelettelser, kan de ikke bruges på velfærd.'

Hvad siger Socialdemokratiet så til det hele i dag?

DR har talt med politisk ordfører Christian Rabjerg Madsen om, hvordan det kan være, at Socialdemokratiet nu åbner for flere skattelettelser samtidig med, at partiets egne borgmestre taler om, at velfærden halter.

- Vi har aftalt skattelettelser primært for de mennesker, der tjener mindst. Nu har vi et større råderum, og derfor vil vi på balanceret vis både investere i en bedre velfærd samtidig med, at vi kan gøre noget i forhold til skat.

Men tidligere har I har haft et mantra om, at det var velfærd eller skattelettelser?

- Det er sådan, at Socialdemokratiet faktisk gik til valg på at sænke skatten med tre milliarder for dem, der tjener mindst. Det har vi leveret på. Så det er at levere på en socialdemokratisk mærkesag, at vi har sænket skatten i bunden.

Så når det ikke længere hedder velfærd frem for skattelettelser fra jeres side, er det så fordi, I er blevet klogere?

- Vi gik til valg på at øge beskæftigelsesfradraget og dermed give en skattelettelse til dem, der tjener mindst. Det gør vi fordi, vi synes, det er ret og rimeligt, og fordi der er en situation, hvor vi gør det samtidig med, at der er mulighed for at investere i velfærd, siger Christian Rabjerg Madsen.