Hvad laver folket egentlig til Folkemøde?

DR.dk har talt med nogle af folkemødegæsterne, der ikke er politikere, lobbyister eller mediefolk.

Jessica Rodrigues og Sofie Holmershøj Kofoed kommer for at høre musik og møde statsministeren. (Foto: Paw Velling © DR)

Folkemødet er blevet kaldt en lobbyistfest i et fadølshav, og kritiske røster mener, folket mangler til den politiske festival, der i disse dage finder sted i Allinge på Bornholm.

Susan Westphal og Allan Westphal på 46 og 52 drikker en fadøl i den sol, der glimtvis har skinnet over folkemødets første dag, torsdag.

De er lige flyttet til nabobyen Sandvig fra Albertslund og er til folkemøde, fordi som Susan Westphal siger:

- Vi bor her jo.

Allan Westphal mener ikke, det er helt retfærdigt, når Folkemødet bliver beskyldt for ikke at tiltrække folket.

- Nej, det synes jeg ikke. Det kan man jo se, de er her jo, siger han.

De har ikke planlagt at skulle se noget bestemt, men vil kigge ind i forskellige telte og til forskellige arrangementer.

Studietur og bæredygtighed

Selvom Allan Westphal synes, folket er til stede, så er cirka hver anden, som DR.dk henvender sig til, enten politiker, journalist eller tilknyttet et af de mange telte, der står rejst rundt omkring i Allings gader indtil på søndag.

Efter et kort stop, hvor et par efterskoleelever interviewer DR.dks reporter om hans yndlingslærer, og hvad der gjorde ham god, dukker en anden flok elever op.

DR.dk møder en flok gymnasieelever fra Hillerød. De er en del af folket, siger de. (Foto: DR © DR)

De seks, der er gymnasieelever fra Frederiksborg Gymnasium i Hillerød, er på skoletur.

Sebastian, Niima, Klara, Peter og Linea laver et projekt om bæredygtighed, og derfor er de mest interesserede i de telte, der kan bidrage til deres projekt. For eksempel bærer de på muleposer fra HMN Naturgas' stand.

- Men vi er her også meget for bare at være her og hygge lidt, siger Klara.

I flokken af folkemødegæster, der overvejende er afslappet klædt, stikker tre fyre ud i deres antræk, der blandt andet består af skjorte, vest og hat.

De er musikere, viser det sig, da DR.dk henvender sig til de velklædte herrer, og de spiller folkemusik.

- Mens vi spiller her, kan folk komme over og skrive på et stykke papir, hvad de synes, vi skal skrive sange om, siger Mikkel Thomas Christensen.

Han og hans bandkammerater Janus Kampmann og Rasmus Hektor er alle mellem 30 og 40 år og udgør bandet East Mary, opkaldt efter byen Øster Marie på Bornholm, og de har også fokus på andet end deres musik.

De tre har dog ikke nået at kigge så meget i programmet for Folkemødet, men de har mødt Frank Eriksen, der nok er bedre kendt som bonderøven i DRs program af samme navn.

- Der er noget folkeligt over ham, ligesom os, så det klikkede med det samme, siger Mikkel Thomas Christensen.

Rapperne trækker

På en trappe på Havnegade sidder to piger, der også er til folkemødet for musikkens skyld.

- I aften kommer der nogle fede rappere, som vi rigtig gerne vil se. Wafande, Topgunn og Pharfar, siger Sofie Holmershøj Kofoed, der er 16 år og fra Gudhjem.

Hun og veninden Jessica Rodrigues på 17 har besøgt dyrenes beskyttelse, og de håber at møde Helle Thorning-Schmidt i løbet af Folkemødet.

I en lidt anden aldersgruppe end de to teenagere er Hell Krolmer på 68. Han er rejst til Bornholm fra Vejle for at deltage i Folkemødet og se de mennesker, som han normalt kun ser på afstand. Og for at tale med blandt andre Hjerteforeningen og Naturfredningsforeningen.

- Dem, jeg glæder mig mest til at snakke med, det er der, hvor jeg selv hører hjemme, hos Venstre, siger Hell Krolmer.

Den ambition kan Hell Krolmer passende indfri fredag, hvor Bertel Haarder (V) stiller op til snak med folket fra klokken 9.30 til 10.00 på Cirkuspladsen.

Eller mellem 10 og 11, hvor Venstres formand Lars Løkke Rasmussen diskuterer uddannelse og Danmarks fremtid med nogle af øens folkeskoleelever i Venstres hus på Havnegade

Hvis Hell Krolmer også vil have lidt input fra den anden side af det politiske spektrum, kan han lytte til statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) tale på den store scene klokken 15.15 eller Johanne Schmidt Nielsen (EL), der taler samme sted klokken 19.15.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk