Hvem er Venstres kronprins? ’Arvefølgen er blevet mere uklar efter dagens gruppemøde’

Tiden arbejder imod Kristian Jensens ambitioner om at blive formand for Venstre, mener DR's korrespondent.

En tilfreds Lars Løkke Rasmussen kunne efter gruppemødet præsentere Jakob Ellemann-Jensen som politisk ordfører og Kristian Jensen som gruppeformand. Men hvem skal overtage efter formanden? (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Endnu er Lars Løkke Rasmussen den ubestridte leder af Venstre.

Men hvad der sker, og hvem der skal overtage magten i partiet, når han på et tidspunkt forlader posten som formand, er sværere at sige.

Faktisk blev billedet mere mudret i dag, hvor der blev fordelt topposter på Venstres gruppemøde.

Jakob Ellemann-Jensen blev udpeget til politisk ordfører, mens Kristian Jensen fremover kan kalde sig gruppeformand.

Sidstnævnte er også Venstres næstformand, men det er ikke ensbetydende med, at han står tilbage som kronprinsen, siger DR’s politiske korrespondent Christine Cordsen.

- Ser man på fordelingen af de to poster, så er det faktisk status quo i forhold til spekulationerne om, at både Kristian Jensen og måske også Jakob Ellemann-Jensen vil gå efter at afløse Lars Løkke Rasmussen, når han en dag stopper som formand, siger hun.

Uklar arvefølge

Hvad der kommer til at ske i tiden efter Lars Løkke Rasmussen, er derfor ikke til at sige. Ikke mindst på grund af det nyligt overståede valg, der sikrede Venstre fremgang og Kristian Jensen en vestjysk vælgerlussing.

- Arvefølgen er blevet mere og mere uklar, for efter valget står Kristian Jensen med sit dårlige personlige valg faktisk svagere i forhold til at overtage magten. Det er blevet brugt af en del af dem, der i forvejen helst ikke ser ham som formand, til at sætte yderligere spørgsmålstegn ved, om han er den rette.

- Tiden arbejder ikke for Kristian Jensen, og jo længere Lars Løkke Rasmussen bliver som formand, jo længere tid får for eksempel en Jakob Ellemann-Jensen til at bringe sig i position til et muligt kampvalg mod Kristian Jensen, siger Christine Cordsen.

Støjbergs linje tabte

Mens både den politiske ordfører og gruppeformanden kunne indtage deres poster uden at skulle i kampvalg, så skulle der tælles stemmer for at finde gruppenæstformanden.

Der stillede både Sophie Løhde og Inger Støjberg nemlig op, og det faldt ud til førstnævntes fordel.

En sejr og i særdeleshed et nederlag, der er værd at bemærke, mener Christine Cordsen.

- Det sender et signal om, at Inger Støjbergs linje og kontroversielle politiske facon ikke har kunnet få flertal i folketingsgruppen, siger DR's politiske korrespondent.