Hvem formulerer spørgsmålene? Spørgsmål og svar om DR’s valgtest

1

Hvem formulerer spørgsmålene?

Valgtesten bliver til i et samarbejde mellem DR og Altinget. Det betyder helt konkret, at vi formulerer spørgsmålene i fællesskab og tester dem på såvel brugere som partier. Det gør vi for at sikre, at spørgsmålene er åbne og upartiske. De skal favne hele det politiske spektrum og ikke trække i den ene eller den anden retning.

2

Hvordan regner I ud, hvad jeg hælder mest til?

Valgtesten kan være med til at præge, hvad du ender med at stemme, så det er et vigtigt spørgsmål. Vi bruger en relativt simpel afstandsberegning, til at udregne afstanden mellem dine svar og partiledernes besvarelser. Vi kunne have valgt mere avancerede algoritmer, men for os er det vigtigste, at det er gennemskueligt, hvordan testen virker. Den metode vi bruger, anvendes af flere internationale kandidattest - herunder den tyske Wahl-O-Mat. Når du har gennemført testen, finder vi de partiledere, hvis svar ligger tættest på dine. Vi viser dig, hvor enig du er med partilederne overordnet og fordelt på emner.

3

Hvordan kan I vide, om jeg skal stemme ja eller nej?

Det kan vi heller ikke. Der kan være utroligt mange argumenter, der afgør om du vælger at stemme ja eller nej. Derfor har vi stillet et antal spørgsmål til de 13 partiledere og så matcher vi dit svar med den partileder, der svarer mest som dig. Det er så partilederne, der anbefaler et ja eller et nej. Der er i øvrigt ti partier, der anbefaler et ja og tre, der anbefaler et nej.

4

Er der nogle forbehold, jeg bør tage?

Du skal tage det forbehold, at vi ikke kan fortælle dig, hvad du skal stemme. Valgtesten kan hjælpe dig i gang og give dig en indgang til mere viden om partiernes holdninger. Og så skal du følge den opfordring, du får, når du er kommet igennem testen: “Tag testen igen og se, om du ender med et andet resultat.”

5

Kan jeg stole på resultatet?

Valgtesten er en begavet leg med politiske holdninger, men ikke en facitliste. Den viser, hvor enig du er med en række partiledere på et antal konkrete politiske spørgsmål.

6

Kan jeg være helt sikker på, at I rammer plet, og hvordan sikrer I jeres troværdighed?

Nej, det kan du ikke. Politik kan ikke reduceres til nogle korte spørgsmål og svar. Og det er netop sådan vi sikrer vores troværdighed: Ved at være helt åbne om, hvad en valgtest kan, og hvordan den fungerer.